Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко «з’їсть» Кличка – експерт


«Народний фронт» не визначився щодо форми співпраці на виборах з «Блоком Петра Прошенка» та «УДАРом»

Київ – Заради виживання на політичному ринку партія Петра Порошенка поглине політичну силу Віталія Кличка, припускають експерти. Вони нагадують, що рейтинги обох партій знижуються. В нагороду за злиття Кличко може стати керівником об’єднання, а Порошенко – отримати більше «своїх» людей у місцевих органах влади, пояснюють політологи. Інформацію про об’єднання підтверджують у «Блоці Петра Порошенка». Тим часом невідомо, яким чином у об’єднавчих процесах братиме участь «Народний фронт». За словами депутатів, нині тривають переговори.

Порошенко з’їсть Кличка
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Депутати і політологи сходяться на думці, що об’єднання партій президента і столичного мера відбувається через падіння рейтингів обох політичних сил. Згідно з дослідженням Фонду «Демініціативи» та соціологічної служби Центру Разумкова, лідером електоральних симпатій серед тих, хто готовий взяти учать у виборах, став Блок Петра Порошенка – у нього понад 14%. Друге місце у «Самопомочі» – з 9%, третє – в «Опозиційного блоку» – 7,5%. Всі інші політичні сили, в тому числі «Народний фронт» та «УДАР», не набирають прохідного відсотка.

Сергій Гайдай
Сергій Гайдай

Політтехнолог Сергій Гайдай припускає, що разом ці партії отримають більше голосів виборців, ніж кожна окремо. «Рейтинг «УДАРу» і «Солідарності» мають тренди на зниження. Я б так казав: це об’єднання і з’їзд – захід самозбереження і спроба вижити на політичному ринку» – каже у коментарі Радіо Свобода експерт.

Коаліція де-факто вже не існує – експерт

Саме на цих виборах будуть виявлені всі конфлікти, які зараз є в коаліції, вони загострюватимуться і після виборів буде парламентська криза
Сергій Гайдай

Політтехнолог також додає, що подібна схема стосувалась би і «Народного фронту», якби партія все ж вирішила стати частиною президентської сили. Водночас на парламентську коаліцію це б вплинуло негативно, зауважує Сергій Гайдай. «Мені здається, коаліція де-факто вже не існує. Саме на цих виборах будуть виявлені всі конфлікти, які зараз є в коаліції, вони будуть загострюватись і після виборів буде парламентська криза. На жаль, саме об’єднання цих сил чітко розділить на виборах владу («Народний фронт», «Удар» і «Блок Петра Порошенка), а всі інші члени коаліції – «Батьківщина», Ляшко, «Самопоміч» – є внутрішніми опозиціонерами, на цих виборах вони остаточно перетворяться на політичних конкурентів», – припускає експерт.

Борислав Розенблат
Борислав Розенблат

Утім депутат від «Блоку Порошенка» Борислав Розенблат заперечує, що об’єднання з «УДАРом» планують заради рейтингів. «Тут інше питання – навіщо в Україні стільки партій, які мають однакову ціль і рухаються в єдиному напрямку? Тому і виникла думка об’єднатися, щоб наші партії зробити єдиним потужним політичним брендом» – каже Борислав Розенблат.

Якщо ми маємо одне виборче поле, то об’єднання логічне – депутат

Сергій Висоцький
Сергій Висоцький

Тим часом форму співпраці з «Народним фронтом» ще не визначили. Нині це питання обговорюють, але йдеться не про входження прем’єрської партії у президентську, а лише по спільні списки на місцевих виборах, наголошує депутат від «Народного фронту» Сергій Висоцький. «На чому вони зупинились, я не знаю. Логіка щодо об’єднання на місцеві вибори зрозуміла – за новим законодавством, партія повинна буде подолати п’ятивідсотковий бар’єр у регіоні. Якщо ми маємо одне виборче поле, наприклад, з «Солідарністю», то об’єднання виглядало б логічним – щоб не обнуляти результати один одного, і щобпроєвропейські сили змогли взяти більшість у місцевих радах. Що стосується об’єднання фракцій, ця інформація тиражується в інтернеті останні дні, то в мене немає ніякого підтвердження, що переговори на цей предмет йдуть», – заявляє депутат.

Якщо ми маємо одне виборче поле, то об’єднання виглядало б логічним – щоб не обнуляти результати один одного
Сергій Висоцький

Сергій Висоцький також переконує, що об’єднавчі процеси у провладних партіях відбуваються не через падіння рейтингів, а заради того, щоб протистояти можливому реваншу колишньої «Партії регіонів»


.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG