Доступність посилання

ТОП новини

Російська парламентська делегація бойкотує зустріч в ООН через візу для Матвієнко


Валентина Матвієнко
Валентина Матвієнко

Матвієнко назвала поведінку американської влади «неетичною» та «єзуїтською»

Делегація Ради федерації Росії не поїде в США на сесію Міжпарламентського союзу в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку через те, що спікерові верхньої палати парламенту Валентині Матвієнко була видана віза з обмеженням. Сполучені Штати наклали санкцію на Валентину Матвієнко через її участь в анексії Криму. У зв’язку з цим, Матвієнко видали візу, яка дозволяє їй бути в Нью-Йорку три дні, не виїжджаючи з центру Манхеттена, де розташована штаб-квартира ООН, далі ніж на 25 кілометрів. У МЗС Росії назвали ці обмеження «неприпустимими». Раніше через візові санкції спікер Держдуми Сергій Наришкін не зміг взяти участь у літній сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ.

ЗАВАНТАЖИТИ

Як і у випадку зі спікером нижньої палати Сергієм Наришкіним, через візові обмеження для глави делегації, від участі у міжнародному заході відмовилися усі члени російської парламентської делегації. Про це рішення верхньої палати російського парламенту повідомило Міністерство закордонних справ Росії. Російська делегація на чолі з Матвієнко планувала взяти участь у конференції Міжпарламентського союзу, яка відбудеться в Нью-Йорку в кінці серпня. Сама Валентина Матвієнко висловила обурення тим, що про рішення надати їй візу з обмеженнями було повідомлено лише за три дні до вильоту, назвавши цю поведінку американської влади «неетичною» та «єзуїтською».

Ми будемо на всіх міжнародних парламентських майданчиках жорстко ставити питання про недоцільність проведення великих міжнародних заходів на території країн, які обмежують діяльність міжнародних організацій
Валентина Матвієнко

А також глава Верхньої палати російського парламент погрозила тим, що Росія ставитиме питання про те, щоб не допускати проведення міжнародних парламентських форумів у країнах, які, за її словами, «обмежують діяльність міжнародних організацій». «Ми будемо на всіх міжнародних парламентських майданчиках жорстко ставити питання про недоцільність проведення великих міжнародних заходів на території країн, які обмежують діяльність міжнародних організацій», – сказала Матвієнко у Москві, не зумівши вилетіти до США. Член комітету з міжнародних справ Ради Федерації Ігор Морозов заявив, що Росія має створити власний санкційний список, до якого потрібно ввести державного секретаря США Джона Керрі та його заступників. Цей крок буде в помстою США за видачу обмеженої візи для Матвієнко.

Речник державного департаменту США Джон Кірбі заявив під час брифінгу у Вашингтоні, що нічого неочікуваного у діях США в цьому випадку не було, і те, що Валентина Матвієнко є у санкційних списках цілої низки країн у зв’язку з її діями щодо України, є загальновідомим фактом.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG