Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат Савченко припустив її обмін на затриманих в Україні росіян після суду


Надія Савченко на екрані відеозв’язку у залі суду в Ростові-на-Дону, 21 серпня 2015 року
Надія Савченко на екрані відеозв’язку у залі суду в Ростові-на-Дону, 21 серпня 2015 року

Один із адвокатів утримуваної в Росії українки Надії Савченко заявив, що припускає можливість її обміну на затриманих в Україні двох російських військових, але тільки після винесення вироків.

Як сказав адвокат Микола Полозов російському агентству «Інтерфакс», після того, як суди ухвалять рішення у справах і Надії Савченко, і росіян Євгена Єрофеєва і Олександра Александрова, буде «можливий якийсь діалог».

Серед можливостей, які навів Полозов, – домовленість, що після суду засуджені будуть передані «для відбування покарання» до країн їхнього громадянства.

Раніше у п’ятницю, 28 серпня, в Києві голова Служби безпеки України Василь Грицак теж заявив, що не виключає можливості обміну заарештованих військових Головного розвідувального управління Генерального штабу Збройних сил Росії Євгена Єрофеєва і Олександра Александрова на українських полонених після того, як суд винесе їм вирок. Але прізвища Савченко він не згадував.

Двоє російських військових, поранених і затриманих у перебігу бою поблизу міста Щастя в Луганській області 16 травня, капітан Євген Єрофеєв і сержант Олександр Александров, за їхніми словами, служать у 3-й гвардійській бригаді спецпризначення Головного розвідуправління Генштабу Збройних сил Росії, яка базується в російському місті Тольятті, і були направлені в окуповану частину Луганщини в березні – квітні цього року.

Днями головний військовий прокурор України Анатолій Матіос повідомив, що досудове розслідування щодо двох російських військових завершено: Єрофеєва і Александрова підозрюють в організації й участі у веденні агресивної війни чи воєнного конфлікту проти України, переміщенні поза митним контролем України зброї та боєприпасів, сприянні діяльності терористичній організації та вчиненні терористичного акту, що призвело до загибелі військовослужбовців Збройних сил України та інших тяжких наслідків. Матіос також повідомив, що обвинувальний акт щодо Єрофеєва і Александрова буде передано у суд найближчим часом, прокуратура проситиме суд про «максимальну санкцію» для цих російських військовослужбовців.

Народного депутата України, колишнього військовослужбовця Збройних сил України Надію Савченко в Росії обвинувачують у вбивстві двох співробітників російського телебачення, які торік улітку незаконно перебували під Луганськом, надаючи інформаційну підтримку збройним сепаратистам, а також у замаху на вбивство групи сепаратистів і незаконному перетині російського кордону. Сторона обвинувачення стверджує, ніби Савченко вела корегування вогню українських військових під час обстрілу, а потім сама пішла в Росію.

Савченко і її захист звинувачення відкидають і стверджують, що на момент обстрілу й загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім примусово переправили її до Росії.

XS
SM
MD
LG