Доступність посилання

ТОП новини

Як голосували за зміни до Конституції


Попереднє схвалення децентралізації потрібне Україні для підтримки міжнародних партнерів, але 300 голосів не буде, доки сепаратисти не виконають мінські угоди – Ємець

Верховна Рада попередньо схвалила зміни до Конституції в частині децентралізації. За законопроект проголосували 265 народних депутатів з 226 необхідних. Після позитивного голосування мітингувальники, які під стінами парламенту проводили мітинг проти пропонованої президентом децентралізації, почали наступ на будівлю Верховної Ради, яку охороняв кордон правоохоронців. Через сутички отримали поранення щонайменше 100 міліціонерів та бійців Нацгвардії.

Зранку трибуну Верховної Ради блокувала група депутатів, що виступала проти схвалення у першому читанні законопроекту про децентралізацію, внесеного Петром Порошенком. Проте спікер Володимир Гройсман відкрив позачергове засідання парламенту.

Під стінами парламенту відбувався мітинг, учасники якого вимагали не голосувати за президентський законопроект. Ініціаторами акції виступили ВО «Свобода», Радикальна партія та партія «УКРОП».

Фрації Радикальної партії та «Батьківщини» у повному складі голосували ​проти змін до Конституції. Лідер Радикальної партії Олег Ляшко після позитивного голосування за проект змін назвав їх «путінськими» і заявив, що президент цим голосуванням «поховав демократичну коаліцію».

Лише 5 голосів за законопроект дала «Самопоміч». У фракції узагальнили претензії до президентського проекту змін до Конституції: вони не розширюють права місцевих громад, але, натомість, підривають суверенітет держави, вважають у «Самопомочі».

«Навпаки, присутність держави на місцях залишатиметься колосальною, і ще більше посилюватиметься через повноваження президента зупиняти повноваження мерів і рад», – сказано у заяві партії, оприлюднені перед голосуванням.

«Нас намагаються переконати, що ніякого особливого статусу Донбасу в Конституції немає, а положення про «особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей» – це «формальність» і «необхідні умови миру». Але це просто інша назва, яка не міняє суті. Окремим законом «про особливий порядок місцевого самоврядування» можна буде дозволити «лідерам» Донецької та Луганської областей впливати на призначення суддів і прокурорів, створювати так звані загони народної міліції нібито для підтримання порядку. Такі привілеї можна називати «особливостями місцевого самоврядування», а не «особливим статусом», але суті це не змінює», – заявляють у фракції.

Натомість зміни до Конституції підтримав «Опозиційний блок», де заявили, що це – єдиний шлях досягнення миру на Донбасі.

«Ми чудово розуміємо, що прийняття змін до Конституції – це єдиний шлях до миру. Тому ми будемо їх підтримувати. Тим не менш, ми вважаємо цю децентралізацію неостаточною. Над нею ще потрібно працювати», – заявив депутат Верховної Ради від фракції «Опозиційний блок» Сергій Льовочкін.

Більшість депутатів «Народного фронту» – 69 з 81 – поголосували за президентський законопроект. Депутат від цієї фракції Леонід Ємець написав на своїй сторінці у Facebook, що попереднє схвалення децентралізації потрібне Україні для підтримки міжнародних партнерів. Але ухвалення змін у цілому можливе лише після встановлення контролю над українсько-російським кордоном, що передбачають мінські домовленості.

«Допоки Донбас не буде звільнено від російських військ (якщо це взагалі відбудеться), не будуть проголосовані особливості самоврядування в Конституції. Коли там будуть наші війська і наша влада, то прошу: і самоврядування і вибори», написав Ємець.

«Чи несуть ці зміни загрози, про які я писав раніше? Так, несуть. Але поки на нашому боці час і світова спільнота, є шанс іх уникнути. Меркель вже заявила про неприпустимість «сепаратських» виборів на сході. Чи вірю я, що Путін буде виконувати зобов'язання? Ні. Але стати зараз в позу це залишитися сам на сам з агресором», – вважає депутат.

«Погані не самі юридичні формулювання, проголосовані сьогодні в Верховній Раді (хоча з точки зору права їх можна і потрібно критикувати). Погано, що замість спокійної зваженої експертної дискусії, роз'яснення мотивів і причин, вдумливого аналізу аргументів та контраргументів через парламент силою протягнуті певні рішення, проекти яких також підготовлені нелегітимно», – так прокоментував рішення парламенту експерт-мінародник Богден Яременко.

У Раді Європи, натомість, привітали голосування за зміни до Конституції у частині децентралізації. Про це Генсек Ради Європи Турбйорн Ягланд написав у своєму Twitter.

«Я вітаю голосування просто зараз у Верховній Раді України на підтримку конституційної реформи і децентралізації. Процес реформ має продовжуватися», – написав він.

Після того, як депутати увалили зміни до Конституції, надворі мітингувальники почали паступ на будівлю парламенту. Під час сутичок із правоохоронцями дістали поранення близько 100 працівників МВС, понад 10 правоохоронців – у тяжкому стані, повідомляє Міністерство внутрішніх справ України. Інформацію про потерпілих серед цивільних уточнюється, додали в міліції.

За словами народного депутата, члена колегії Міністерства внутрішніх справ Антона Геращенка, у правоохоронців кинули бойову гранату.

Вибухи під стінами Ради. Мітингувальники кидали в правоохоронців шашки та гранати
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:13 0:00

16 липня Верховна Рада проголосувала за направлення на розгляд до Конституційного суду президентського законопроекту змін до Конституції в частині децентралізації. Наприкінці липня КСУ визнав таким, що відповідає Основному закону, цей законопроект.

Раніше в Адміністрації президента очікували, що депутати ухвалять документ до місцевих виборів 25 жовтня. Проте останнім часом лунають заяви про те, що остаточне ухвалення 300 голосами народних депутатів відбудеться вже після проведення місцевих виборів.

Законопроект передбачає, що джерелом влади повинні стати місцеві громади, які самі будуть збирати податки і розподіляти бюджети. Обласні та районні адміністрації ліквідують, держава ж буде представлена на місцях інститутом префектів.

Як раніше наголошував президент України Петро Порошенко, жодного особливого статусу для Донбасу зміни не передбачають.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG