Доступність посилання

ТОП новини

Перший дзвоник під прицілом бойовиків (огляд преси)


1 вересня бандформування «ДНР» запланували провокаційні обстріли шкіл

Сьогодні на Донбасі має відбутися повне припинення вогню. Принаймні про це домовилися під час телефонних переговорів із Володимиром Путіним Франсуа Олланд і Ангела Меркель. Однак, як пише газета «Україна молода», розслаблятися не варто. За даними української розвідки, саме 1 вересня – бандформування «ДНР» запланували провокаційні обстріли шкіл та інших навчальних закладів регіону, в яких планують звинуватити сили АТО. Мета – мати привід запросити «миротворців» з Росії. Стаття називається «Перший дзвоник під прицілом».

Те, що відбулося у Верховній Раді в понеділок, це результат пастки, в яку потрапила нинішня влада, погодившись на «мінський формат», переконує газета «День». Замість того, щоб реально розпочати зміни і відмовитися від старих правил, нова влада після Євромайдану по-суті залишилася в фарватері старої системи «Кучми-Януковича», відповідно, відбулося не вирішення проблем, а їх накладання в нових умовах. Думки експертів видання щодо ухвалених змін до Конституції розділилися. Одні вважають, що це реальна децентралізація і мирний шлях вирішення конфлікту на Донбасі. Інші ж переконані, що запропонована реформа – це зрада, яка не має нічого спільного з реальною децентралізацією, лише створює «заморожений конфлікт» на території України. Докладніше видання розповідає в статті «Всупереч логіці «пастки».

Як розвиватимуться події далі, передбачити важко, констатує газета «Україна молода». Зрозуміло одне: подальше «протягування питання» без відкритих дискусій і аргументованого відстоювання необхідності саме таких змін і саме в цей час може перетворитися на камінь спотикання, який іще більше поляризує суспільство. І якщо досі перед виборами такі маніпуляції лише консолідували електорат, то нині вони можуть призвести до непередбачуваних наслідків. Гранат і зброї на руках у людей є ще надто багато, наголошує видання.

Військові приготування бойовиків до наступу завершені, однак він навряд чи відбудеться найближчим часом, переконує газета «Сегодня». Видання пише, що російські офіцери вибудовують жорстку ієрархію серед бойовиків. Принаймні, як переконує експерт газети, горлівські і донецькі загони вже підконтрольні російським офіцерам. Склад цих загонів залежить від функцій, які вони виконують. Наприклад, на внутрішніх блокпостах у містах, що під контролем угруповання «ДНР», діють структури так званого «міністерства госбезопасності». Вони складаються з російських найманців, якими командують російські кадрові офіцери. Однак, незважаючи на всі приготування, широкомасштабного наступу бойовиків і російської армії чекати зараз не варто, оскільки українське військо добре зміцнилося. Експерти прогнозують активізацію бойових дій лише на певних ділянках, щоб зайняти або оточити який-небудь населений пункт. Скажімо в районі Маріуполя або на північ від території, підконтрольній «ДНР». Сигналом буде концентрація сил на певній ділянці.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG