Доступність посилання

ТОП новини

Волонтери збирають пластик, щоб заробити на протези для військових


Зібрана волонтерами вторсировина
Зібрана волонтерами вторсировина

Якщо нашому протезисту потрібні будуть у запчастини пластмасові гранули, ми віддамо частину. Якщо ні, то здамо пляшки як сировину – активіст

Маргарита Тулуп

Київ – Благодійний фонд «Овес» організував безстрокову акцію зі збирання та переробки кришок і пластикових пляшок. Зібрану сировину благодійники продають переробнику, а гроші від соціально-екологічної справи витрачатимуть на протезування для військових.

За словами організатора акції, засновника благодійного фонду «Овес» Тетяни Руденко, зараз відкрито понад 500 пунктів збору сировини у великих містах та селах по всій Україні. До акції долучився як великий бізнес, так і мешканці будинків, встановивши контейнери у своїх під'їздах.

Мені дзвонять «нон-стоп» з питаннями «куди віднести кришки?», «де місце збору»?
Тетяна Руденко

«Мені дзвонять «нон-стоп» з питаннями «куди віднести кришки?», «де місце збору»? Ми звертаємося зараз до всіх програмістів України. Просимо адаптувати під нас програму, яку можна було б завантажити на телефон. Щоб людина змогла знайти найближчий пункт збору пластику – і тут же бачила, скільки кришечок усього здано, скільки грошей зароблено», – розповідає Тетяна Руденко.

На сьогодні за документами волонтери передали переробнику 1230 кілограмів сировини на загальну суму 8400 гривень. Ціна за одиницю пластмаси залежить від її кольору та логістики: від 3 гривень до максимальних 10, кришечки-закрутки найдорожчі. Таку небізнесову ціну директор компанії-переробника пояснує бажанням зробити особистий внесок у протезування для військових.

Я не хочу на цьому заробити, мені просто потрібно продати і повернути свої витрати. Решту грошей я віддаю як благодійні
Леонід Черепейник

«Для бізнесу я пластик купую, припустимо, по 6 гривень за кілограм, але я його сортую, дроблю, «палю» електроенергію, плачу зарплати, орендую склад, а тому продаю, припустимо, по 12. Але я не хочу на цьому заробити, мені просто потрібно продати і повернути свої витрати. Решту грошей я віддаю як благодійні», – пояснює директор «Бровари-Вторма» Леонід Черепейник.

Але не варто думати, що пластик використовується безпосередньо у виробництві протезів. Кришечки дробляться на «насіння» і віддаються кінцевому споживачу для виготовлення різних пластмасових продуктів.

Сергій Билина
Сергій Билина

«Багато людей мають недостовірну інформацію, бо вважають, що протези виготовляються саме з цих кришечок і саме цього пластику, але переробник переведе гроші на компанію, яка протезує», – говорить волонтер благодійного фонду Сергій Билина.

За словами директора благодійного фонду «Овес», самі суглоби протезу потребують гнучких запчастин. І для них потрібен пластик, схожий на той, з якого виготовляють пляшки. Цей пластик переробляють і гранулюють.

Якщо нашому протезисту потрібні будуть у ці запчастини пластмасові гранули, ми готові будемо віддати частину. Якщо ж ні, то ми здамо пляшки як сировину і отримаємо гроші
Тетяна Руденко

«Якщо нашому протезисту потрібні будуть у ці запчастини пластмасові гранули, ми готові будемо віддати частину. Якщо ж ні, то ми здамо пляшки як сировину і отримаємо гроші», – говорить голова фонду Тетяна Руденко.

Мінімальна ціна протезування складає 150 тисяч гривень. Відтак, щоб забезпечити одного військового протезом, потрібно зібрати 15 тонн кришечок. І це за умови, що переробник купуватиме їх за максимальною ціною у 10 гривень.

Волонтери обіцяють, що всі розрахунки будуть здійснювати безготівково, а звіти розміщуватимуть на сайті. Поки ж шукають вигідні пропозиції від українських протезувальників.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG