Доступність посилання

ТОП новини

«Рішення ЦВК щодо виборів на Донбасi ‒ не уніфіковане» ‒ політолог


Як пояснити жителям деяких міст Донбасу, що у них виборів не буде?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:23:54 0:00

«У постанові ЦВК є, як мінімум, п’ять міст, які розташовані практично на однаковій відстані від лінії зіткнення. Одним проводити вибори дозволили, іншим ‒ ні»

У понад 120 містах на сході України не будуть проводитися місцеві вибори, таке постановила Центральна виборча комісія України. На їхнє переконання, відповідні населені пункти розташовані занадто близько до бойових дій. Зокрема, мова йде про Дебальцеве, Авдіївку, Артемівськ, Мар’їнку, Костянтинівку та Докучаєвськ. Що буде з виборами в окупованих районах та як пояснити жителям деяких міст, що у них виборів не буде ‒ про це в рамках програми «Донбас.Реалії» говорили з політичним експертом Валентином Красноперовим.

‒ У яких містах вибори скасували нелогічно? Де їх провести таки було б можливо?

У постанові ЦВК є, як мінімум, п’ять міст, які розташовані практично на однаковій відстані від лінії зіткнення. Одним проводити вибори дозволили, іншим ‒ ні. Рішення ЦВК та відповідне подання обласної військово-цивільної адміністрації ‒ не уніфіковане
Валентин Красноперов

‒ У постанові ЦВК є, як мінімум, п’ять міст, які розташовані практично на однаковій відстані від лінії зіткнення. Одним проводити вибори дозволили, іншим ‒ ні. Наприклад, у Лисичанську, Сєвєродонецьку, Маріуполі проводити вибори дозволили. У Костянтинівці і Артемівську ‒ ні, посилаючись, зокрема, на неможливу там конкуренцію. Учора я навмисно моніторив і досліджував результати голосування позачергових виборів ЦВК: «Опозиційний блок» набрав у Артемівську 36%, в кількох округах Маріуполя ‒ від 50% до 65%. Якщо говорити про якусь політичну доцільність, то рішення ЦВК та відповідне подання обласної військово-цивільної адміністрації ‒ не уніфіковане.

У Станиці Луганській не рекомендують проводити місцеві вибори
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:16 0:00

‒ Чи були критерії, за якими визначали, що одні міста беруть участь у виборах, а інші ‒ ні?

В Маріуполі та Артемівську практично однакова ситуація. Але одні голосуватимуть, інші ‒ ні
Валентин Красноперов

‒ Немає. Принаймні, вони не були висловлені. Але в Маріуполі та Артемівську практично однакова ситуація: в обох містах були обстріли взимку, в населених пунктах приблизно однакова відстань до лінії зіткнення. Але одні голосуватимуть, інші ‒ ні.

‒ Існує думка, що у деяких містах є багато проросійськи налаштованих громадян і якщо їм дати право голосу, то до влади прийде «ДНР». Наскільки можна таким гіпотезам довіряти?

Без силової вертикалі неможливе проголошення якогось «ЛНР» чи «ДНР»
Валентин Красноперов

‒ Ті паради сепаратистів, які ми бачили весною минулого року, відбувалися через те, що уся нижча гілка влади із органами місцевого самоврядування і силовою вертикаллю були повністю в руках тих, хто хотів розкручувати ситуацію. Нині СБУ та ЗСУ під повним контролем української влади. Тому вони не можуть без цієї ланки оголосити про якийсь сепаратизм. Без силової вертикалі неможливе проголошення якогось «ЛНР» чи «ДНР».

‒ Як можна загалом охарактеризувати ситуацію щодо волевиявлення поблизу «сірої» зони?

Треба розуміти, якщо влада не проводить вибори десь ‒ вона мусить дати альтернативу. Проводити вибори завжди потрібно
Валентин Красноперов

‒ Якщо дивитися на уже ухвалене рішення, то, окрім Костянтинівки та Артемівська, справді є населені пункти в 10-15 кілометрах від кордону і там часто відбуваються обстріли. Для них рішення абсолютно логічне. Там проводити вибори було б дуже неправильно. Треба розуміти, якщо влада не проводить вибори десь ‒ вона мусить дати альтернативу. Наприклад, ми на два роки вводимо військово-цивільне керування. За цей час ми відбудовуємо інфраструктуру, дороги, таким чином показуючи, що українська влада це може. У випадку, якщо влада забирає у людей право голосу, і швидше за все, ефективної влади там не побачать, то влада бере на себе увесь негатив, оскільки немає іншого політичного суб’єкту. Крім цього, вона дискредитує українську владу на місці. Тому проводити вибори завжди потрібно.

Які нині умови: обласна військово-цивільна адміністрація повністю керує ситуацією в області зверху, на місцях проводяться вибори, де нарешті з’являються у нас різні фракції, це дає перспективу виграшу в 2017 році іншим фракціям з іншими поглядами. У нас зараз позитивна ситуація. Ми обираємо лише на два роки. Якщо припустити, що виграють ті самі люди, протягом двох років вони показують свою нездатність, в той час як там будуть інші фракції, які ретранслюють бездіяльність обраної влади та піднімуть свій відсоток.

  • Зображення 16x9

    Олексій Мацука

    Олексій Мацука – український журналіст. У квітні 2014 року увійшов до списку «100 героїв інформації», вперше опублікованого організацією «Репортери без кордонів». У жовтні 2014 року Олексію Мацуці присуджено міжнародну премію International Press Freedom Award організацією «Канадські журналісти за свободу висловлювань» (англійською: Canadian Journalists for Free Expression).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG