Доступність посилання

ТОП новини

Електронні петиції: Порошенку пишуть про проблеми і «тролять»


Президент України Петро Порошенко. Ілюстраційне фото
Президент України Петро Порошенко. Ілюстраційне фото

«Буде багато спроб писати різні «приколи», але це нормально» – Лобойко

Оксана Лісна

Київ – Розміщувати свої пропозиції українці відтепер можуть на сайті президента. Відповідний указ 28 серпня підписав Петро Порошенко, затвердивши порядок розгляду електронних петицій. Тож як «достукатися» до глави держави?

На стіл до президента потраплять лише ті пропозиції, на підтримку яких зберуть не менше, ніж 25 тисяч підписів громадян, впродовж трьох місяців від дня оприлюднення петиції.

Громадське звернення мають розглянути не пізніше ніж через 10 робочих днів після оприлюднення інформації про початок його розгляду. Процедура, за словами ініціаторів, є дуже зручною: щоб написати звернення, достатньо зайти на сайт, зареєструватися і внести свою пропозицію.

Сергій Лобойко
Сергій Лобойко

«Це перший крок до постіндустріального суспільства. Впровадження електронної демократії – це той шлях, який дозволяє втілити одну з ключових ідей: зміну системи загалом», – наголосив один з ініціаторів створення сайту електронних петицій Сергій Лобойко.

До нас щодня приходять стоси паперів, але реально ми ніколи не перевіряємо кожну особу, яка ставила підпис
Сергій Лобойко

«До нас щодня приходять стоси паперів, але реально ми ніколи не перевіряємо кожну особу, яка ставила підпис, – зазначає заступник глави Адміністрації президента Дмитро Шимків. – Тоді чому в еру сучасних технологій ми повинні користуватися «драконівськими» методами і цим самим відштовхувати людей від користування сучасними технологіями?»

Дмитро Шимків
Дмитро Шимків

За перші дні роботи на сайт надійшла понад тисяча петицій, і їхня кількість постійно зростає.

Найпопулярніші теми петицій – законодавче затвердження права громадян на захист (понад 14 тисяч голосів), скасування податку на імпорт авто, впровадження електронної системи голосування з відбитками пальців у Верховній Раді, відміна грошової застави для корупціонерів, скасування депутатської недоторканності, дозвіл на володіння вогнепальною зброєю для цивільних громадян України.​

Пожартувати на сайті у Порошенка теж назбиралися тисячі охочих

Проте, українців турбують питання не лише державного рівня. На сайті офіційного інтернет-представництва Президента України з’являються так звані петиції-жарти: попросити у власників Burger King відкрити в Україні ресторан (понад 4 тисячі голосів), легалізувати марихуану і дозволити трансляцію «Губки Боба» на «Першому національному», відкрити доступ до депутатської їдальні, ввести тест на IQ для тих, хто пише петиції.

На відміну від інших держав, ми в законі не заборонили жарти. Буде багато спроб «тролити» Президента та писати різні «приколи», але це нормально
Сергій Лобойко

«На відміну від інших держав, ми в законі не заборонили жарти. Як на мене, це також наша українська особливість. Буде багато спроб «тролити» Президента і писати різні «приколи», але це нормально», – каже Сергій Лобойко.

Петиції, які не наберуть потрібної кількості голосів, теж опрацьовують. Отримають відповідь також і автори петицій-жартів.

«У нас, на щастя, є працівники, які вміють жартувати», – додав Дмитро Шимків.

Працюватиме з отриманими пропозиціями робоча група, в яку входитимуть також і представники громадянського суспільства. Протягом семи робочих днів від дня оприлюднення інформації про початок розгляду електронної петиції група експертів формує пропозиції щодо підтримки чи непідтримки звернення. Рішення з’явиться на веб-сайті електронних петицій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG