Доступність посилання

ТОП новини

1 вересня: перемир’я більш-менш триває


Ніч на бойовій позиції українських військових у Луганській області. 26 серпня 2015 року
Ніч на бойовій позиції українських військових у Луганській області. 26 серпня 2015 року

Сепаратисти ніби не збираються проводити «референдум про вступ до Росії» вже зараз

Чергове припинення вогню на лінії контакту сторін конфлікту в частині Донбасу, анонсоване на 1 вересня, наразі тримається. Практично повний спокій підтвердили й учасники відеоконференції Тристоронньої контактної групи, що відбулася цього дня. Тим часом у Кремлі відмовилися коментувати повідомлення про можливість «референдуму про приєднання до Росії» в окупованих частинах Донбасу, а сепаратисти заперечили це, хоча дехто не досить рішуче.

Першовересневе чергове перемир’я на Донбасі, що почалося з півночі цього дня, наразі відносно триває – це підтверджують усі сторони.

Речник адміністрації президента з питань АТО Олександр Мотузяник уранці назвав становище в Донецькій і Луганській областях загалом спокійним. Речник Генерального штабу Збройних сил України Владислав Селезньов наголосив, що українські силовики виконують домовленість і вогню не ведуть.

Але під вечір у прес-центрі штабу АТО заявили, що з півночі й до 18-ї години противник усе ж порушив перемир’я чотири рази. Проте, додав речник АТО Анатолій Стельмах, «характерні ознаки обстрілів більше свідчать про хаотичність та несистемність вогню» в бік українських позицій.


Луганські сепаратисти теж заявляли, що з півночі не фіксували порушень із українського боку, хоча скаржилися на «провокації». Сайти, пов’язані з донецькими сепаратистами, заявляли про нібито кілька обстрілів їхніх позицій, низка повідомлень про якісь вибухи пробігла соцмережами, але нинішні чільники в окупованому Донецьку цього не підтвердили. Користувачі соцмереж висловлюють припущення, що то були навчання об’єднаних сепаратистсько-російських сил. Із вечірніми заявами щодо можливих порушень самі сепаратисти так само не виступали.


Контактна група готує відведення зброї калібру до 100 міліметрів

Про дотримання перемир’я говорили й учасники відеоконференції Тристоронньої контактної групи, що відбулася ще вдень і в якій узяли участь і представники сепаратистів. Речниця представника України в контактній групі Леоніда Кучми Дарія Оліфер написала у фейсбуці: «Всі учасники онлайн-зустрічі підтвердили: обидві сторони повністю дотримуються режиму припинення вогню. Зокрема, цей факт засвідчив заступник голови СММ ОБСЄ Александр Гуґ, а також офіцери зі Спільного центру контролю і координації».

Із такими ж підтвердженнями виступили відразу після конференції і в Москві й окупованому Луганську.

Крім того, під час розмови її учасники домовилися провести наступну таку відеоконференцію вже у п’ятницю, 4 вересня, а наступного понеділка, 8 вересня, особисто зібратися на засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську.

На цьому засіданні, повідомила Оліфер, збираються підписати домовленість про відведення озброєнь калібру до 100 міліметрів. Про це збиралися домовитися вже давно, але досі не вдавалося, і сторони звинувачували у зриві цих спроб одна одну.


Перед цим засіданням і перед відеоконференцією, ще 3 вересня, має зустрітися робоча підгрупа з питань безпеки Тристоронньої контактної групи, заявив представник луганських сепаратистів Владислав Дейнего. За його словами, на цій зустрічі на рівні експертів мають підготувати пропозиції щодо домовленості про таке відведення. Нині ж, під час відеоконференції, ці питання не розглядали, додав він.

Тим часом у Мінську зустрілася за зачиненими дверима робоча підгрупа з політичних питань Тристоронньої робочої групи. Про результати наразі не повідомляли.

Але напередодні цієї зустрічі представник донецьких сепаратистів Денис Пушилін заявляв, що обидва визнані в Україні терористичними незаконні збройні угруповання, «ДНР» та «ЛНР», везуть на ці переговори свої «проекти поправок до українського законодавства», щоб воно стало відповідати бажанням сепаратистів провести власні «вибори».

Крім «виборів», сепаратисти хочуть ще й «референдум»?

Іще однією темою цього дня стали повідомлення, що ці угруповання можуть готувати, крім власних «виборів» на порушення мінських домовленостей, також «референдуми» про приєднання захоплених ними частин Донбасу до Росії, що могли б відбутися після їхніх «виборів» іще цього року.

У Кремлі речник президента Росії Дмитро Песков не зміг відповісти на питання журналістів про це і сказав, що мала б з’явитися якась достовірна інформація.

В угрупованні «ДНР» один із його ватажків Андрій Пургін коментував повідомлення про такий референдум словами про те, що зараз говорити про терміни чи параметри такого заходу передчасно – хоча, наголосив він, сепаратисти дійсно прагнуть інтеграції з Росією.

Різкіше заперечив плани проводити вже нині такий референдум голова угруповання Олександр Захарченко. Як заявив він російським агентствам, зараз у планах сепаратистів саме «вибори», і референдуму найближчим часом не буде.

Натомість в угрупованні «ЛНР» висловилися значно м’якше. Уже згаданий Владислав Дейнего говорив лише про те, що питання про такий референдум «не обговорюється на переговорах у Мінську», де зустрічається Тристороння контактна група і її робочі підгрупи. Але при цьому сайти луганських сепаратистів нагадують, що в них із ініціативою провести референдуму про «приєднання до Росії» виступав голова їхнього угруповання Ігор Плотницький.

Із повідомленням про можливість такого референдуму виступило ввечері в понеділок російське інтернет-видання «Газета.ру». За даними видання, яке посилається на «співрозмовників, наближених до Кремля, що працюють на українському напрямку», «історія з референдумом – не «фейк», і цю можливість «обговорюють на рівні перших осіб, які ухвалюють рішення», але остаточний сценарій буде ухвалений за результатами проведення «місцевих виборів» на окупованих територіях і з урахуванням зовнішньополітичної обстановки.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG