Доступність посилання

ТОП новини

Найгірші часи для гривні вже позаду (огляд преси)


Експерти закликають українців не панікувати

Україна не може відмовитися від «мінського формату» і вийти із переговорного процесу, щоб не нашкодити відносинам зі світовою спільнотою, констатує газета «День». Тому українці не можуть не ухвалити зміни до Конституції, адже це так само будуть трактувати як зрив перемовин. Водночас, ухваленням змін до Основного закону, де ставиться питання не лише децентралізації, а й «особливостей місцевого самоврядування в окремих районах» Донбасу, в майбутньому влада може створити нові проблеми для державності. У цій складній ситуації не вистачало лише удару в тил, який має підштовхнути процес дестабілізації. Завдати цей удар взялася партія «Свобода», якій не вдалося на минулих виборах пройти до парламенту. Як пише видання, «Свобода», монополізувавши своїми представниками протест проти змін до Конституції, перетворили факт невдоволення голосуванням народних депутатів на криваве шоу. Про наслідки газета розповідає в статті «Удар із тилу».

Курс гривні вкотре стрибнув донизу. Українці, які вже звикли до певної стабільності національної валюти, у перший день осені отримали прикре розчарування: Нацбанк різко знизив курс гривні – одразу на 62 копійки. Одразу ж відреагували обмінники, збільшуючи і курс, і маржу. Проте експерти газети «Україна молода» закликають не панікувати і стверджують: найгірші часи для національної валюти вже позаду.

Газета «Сегодня» у статті «Коаліція залишається» констатує, що після демаршу Радикальної партії, яка налічує в парламенті 21 «багнет», в коаліції ще залишається 281 голос при мінімально необхідних 226 (50% депутатів + 1 голос). Однак конституційної більшості в 300 голосів, необхідної для ухвалення змін до Конституції, у коаліції вже немає. Утім, як зазначає експерт видання, немає впевненості, що «радикали» таки вийдуть з коаліції. Це може бути питанням торгу.

«Україна молода» пише, що у Дніпропетровську очікується запекла боротьба за крісло мера. Дедалі більше говорять про Олександра Вілкула як про одного з доволі серйозних кандидатів на посаду міського голови. Журналісти прогнозують, що його кандидатура, як жодна інша, згуртує і категоричних противників повернення команди Вiлкулiв. Докладніше газета розповідає в статі «Вілкул, «укроп» і «Відродження».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG