Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: повного припинення вогню у День знань на сході не було


Експерти ОБСЄ на Донбасі, липень 2015 року (ілюстраційне фото)
Експерти ОБСЄ на Донбасі, липень 2015 року (ілюстраційне фото)

Більшість випадків порушення перемир’я зареєстровані у районі Станиці Луганської та Щастя

Київ – Ситуація обабіч лінії зіткнення у зоні АТО залишається напруженою, але з кінця минулого тижня інтенсивність боїв істотно зменшена, звітують в ОБСЄ. 29 серпня моніторингова місія зафіксувала один епізод порушення режиму тиші у Донецькій області і жодного – у Луганській.

Зустріч тристоронньої контактної групи в Мінську показала здатність сторін дотримуватися угоди до початку шкільного року 1 вересня, розповідають у моніторингової місії ОБСЄ.

Вчора ОБСЄ чула більше 30 вибухів у районі знищеного Донецького аеропорту
Александр Гуґ

«Тим не менш, ми не можемо підтвердити повне припинення вогню у перший день школи. Вчора ОБСЄ чула більше 30 вибухів у районі знищеного Донецького аеропорту. А 25 серпня у підконтрольній «ДНР» Горлівці дві школи, коледж і дитячий садок, були зруйновані», – зазначає заступник керівника спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Александр Гуґ і додає, що права на освіту дітей, які перебувають на лінії зіткнення, були порушені – деякі школи просто не використовуються за призначенням.

В ОБСЄ також звітують, що більшість випадків порушення перемир’я зареєстровані у районі контрольованих державою Станиці Луганської та міста Щастя.

Натомість, прес-секретар 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади, позиції якої є у Станиці Луганській, Петро Білян зазначив, що відповідно до інформації, яка надходить у штаб бригади з блокпостів, режиму тиші у Станиці Луганській дотримуються останні п’ять днів.

Бригада була у повній бойовій готовності, чекали провокацій, але якихось глобальних речей не було. Разом з тим, обстріли Станиці Луганської вечорами 23 і 24 числа йшли, і досить інтенсивні
Петро Білян

«Вчора я був у Станиці Луганській безпосередньо, як на блокпостах, так і на Дні знань, люди прийшли на свято… 23 серпня, на День прапора, чи на День Незалежності можна було приїхати. Бригада була у повній бойовій готовності, чекали провокацій, але якихось глобальних речей не було. Разом з тим, обстріли Станиці Луганської вечорами 23 і 24 числа йшли, і досить інтенсивні. Стріляли і по наших блокпостах, і по житлових кварталах. А от п’ять днів тому було припинення вогню. А до цього була складна ситуація, йшли обстріли», – зазначив Петро Білян у коментарі Радіо Свобода.

Те, що більшість боїв відбувалися ввечері і рано вранці, підтверджують і в ОБСЄ.

На території «ДНР» самоходні артилерійські установки, на українській – бойові танки

Моніторингова місія ОБСЄ зафіксувала 28 серпня важке озброєння як з української сторони, так і з боку угруповань «ДНР» і «ЛНР».

«Дрон ОБСЄ зафіксував на території «ДНР» п’ять самоходних артилерійських установок біля Роздольного. Дві артилерійські системи – біля Заїченка Волноваського району, а також два бойових танки були помічені в Старогнатівці, що контролюється урядом України. У понеділок біля Сонцева, у регіоні, що контролюється «ДНР», ОБСЄ побачила припарковану вантажівку з протиповітряною зброєю», – звітує Александр Гуґ.

Крім того, заступник керівника місії ОБСЄ зазначив, що концентрація військової сили в «ДНР» близько до лінії зіткнення – це 7 танків, 25 БТРів та 4 тягачі, які були зафіксовані біля Комсомольска.

Про озброєння бойовиків повідомляє речник Адміністрації президента з питань АТО Андрій Лисенко. За його словами, першого вересня в зоні АТО українські військові зафіксували три польоти безпілотників супротивника і застосування сепаратистами стрілецької зброї у Мар’їнці. Крім того, він зазначив, що за минулу добу в результаті бойових дій загиблих серед українських військовослужбовців немає, а один боєць отримав поранення у селі Кримське на Луганщині.

Водночас, так зване «міністерство оборони» «ДНР» звинувачує в порушенні режиму тиші українських силовиків. В угрупованні зазначили, що по території, яка ним контролюється, було випущено вісім мін калібром 120 і 82 міліметрів, а також застосовували стрілецьку зброю з територій, підконтрольних ЗСУ. Вогонь нібито спрямовували у бік селища Жовтневий Куйбишевського району Донецька, масиву Трудовських у Петровському районі, аеропорту і села Червоний Жовтень, пишуть сайти сепаратистів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG