Доступність посилання

ТОП новини

Україна та США можуть створити космічні ракети, які замінять російські


Запуск ракети з космодрому у США
Запуск ракети з космодрому у США

Голова Державного космічного агентства поїхав у Вашингтон домовлятися з партнерами

Українська ракетна галузь розраховує на створення ракетоносія спільно з партнерами зі США, розповів в інтервʼю «Голосу Америки» голова Державного космічного агентства України Любомир Сабадош, який цими днями перебуває у США. За його словами, зробити ракетоносій самостійно Україна не здатна, бо цей процес дуже дорогий. Але альтернатива співпраці з Росією у цій справі є, додав Сабадош.

– Наш візит і обговорення з представниками американського бізнесу дозволяють нам сказати, що ми можемо разом створювати ракетоносії, які можуть взяти на себе функції з польоту людини на орбітальну станцію. Тому є приклад: участь українських компаній у створення ракетоносія «Антарес», який буде довозити, у першу чергу, необхідні корисні вантажі на орбітальну станцію, а потім – можливо – і виконає місію з доставлення пілотованого екіпажу.

– Чи це буде саме українська ракета, яку Україна зможе зробити, не покладаючись на Росію? Чи це буде знову лише якась частина України у циклі?

– Я думаю, що зараз це є перші кроки. Ми націлюємося на те, щоб зробити ракетоносійспільно з компаніями зі США, що буде для нас дуже важливо. Тому що самостійно виконати замкнутий цикл із виробництва ракетоносія Україна не зможе, це дуже дорого. Мирозуміємо, що в той час, коли у нас є труднощі в економіці, інвестувати кошти тільки в космічну галузь буде не зовсім правильно. Але уряд приділяє особливу увагу розвитку космічної співпраці з міжнародними партнерами.

Повну версію інтервʼю з головою Державного космічного агентства дивіться на відео:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG