Доступність посилання

ТОП новини

В Угорщині визнали гуманітарну катастрофу з біженцями


Біженці біля неподалік залізничної станції Будапешта. 1 вересня 2015 року
Біженці біля неподалік залізничної станції Будапешта. 1 вересня 2015 року

Угорська залізниця скасувала усі потяги в напрямку Західної Європи

Василь Плоскіна

Угорський парламент зібрався на надзвичайне засідання через загострення кризи з нелегальною міграцією. Правляча коаліція ФІДЕС-КДНП (республіканці та християнські демократи) пропонують законодавцям ухвалити пакет законопроектів щодо створення транзитних зон на угорсько-сербському кордоні. Розглядають також можливість залучення збройних сил країни для стримування потоку нелегальної міграції.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Тисячі мігрантів із Близького Сходу, переважно громадяни Сирії, два дні тримали в облозі Східний вокзал Будапешта. Уранці в четвер поліція нарешті зняла захисні кордони. Сотні людей забігли на перон, штурмуючи перший-ліпший потяг за маршрутом «Будапешт-Шопронь». Але не всі пасажири через мовні труднощі одразу дізналися, що Угорська залізниця повністю скасувала потяги в напрямку Західної Європи, оскільки через велику кількість мігрантів не може гарантувати їхню безпеку.

Наша партія закликає Віктора Орбана відпустити цих людей з Угорщини
Рігард Барабаш

«Наша партія закликає Віктора Орбана відпустити цих людей з Угорщини. Ми знаємо, що це незаконно. Ми знайомі з дублінською конвенцією. Це – гуманітарна катастрофа!» – обурюється Рігард Барабаш, член опозиційної партії угорських зелених.

Квиток на потяг дійсний лише з візою

За даними Національного міграційного бюро Угорщини, лише у серпні сюди потрапило понад 50 тисяч нелегальних мігрантів. Не всі з них добровільно реєструються на кордоні. А хто в змозі придбати квиток до Німеччини, може не потрапити на потяг через відсутність шенгенської візи. Тим часом, із Сербії на угорський кордон прибувають нові і нові групи біженців із Сирії, Іраку, Пакистану, Афганістану й Африки.

Наше головне завдання – зміцнити південний кордон
Сілард Неймет

Офіційну позицію Будапешта у цьому зв’язку озвучив Сілард Неймет, уповноважений від правлячої коаліції ФІДЕС-КДНП: «Наше головне завдання – зміцнити південний кордон, щоб саме там перекрити потік нелегалів».

Утім, опоненти уряду з право-екстремістських партій заявляють, що зведення 175-кілометрового захисного паркану на угорсько-сербському кордоні чи спільного патрулювання поліції з прикордонниками замало. «Ці функції повинна виконувати й армія. Це потрібно забезпечити законодавчо аж до перегляду Конституції», – вважає голова партії Йоббік Ґабор Вона.

Така пропозиція потребує двох третин голосів угорського парламенту. Якщо на поправки правих зважиться і ліво-центристська опозиція, це рішення – у пакеті з деякими іншими надзвичайними заходами для уряду – угорські парламентарі можуть ухвалити вже у цю п’ятницю.

Наразі ж угорська влада для пропуску біженців до Австрії та Німеччини вимагає, щоб вони зареєструвалися у пунктах накопичення на кордоні, й обіцяє статус втікача лише у випадках, якщо попередні процедури, через які пройшли мігранти у Сербії чи Македонії, не відповідають міжнародним вимогам.

На цю ж тему:

03.09.2015
Німеччина вітає біженців більше від усіх

Інші країни Європи відстають, а деякі й не надто прагнуть допомогти далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG