Доступність посилання

ТОП новини

Програма – нова, підручники – старі


(Фото ©Shutterstock)
(Фото ©Shutterstock)

Учні четвертих і сьомих класів чекатимуть на нові паперові підручники до зими

Маргарита Тулуп

Київ –​ Цьогоріч підручники для четвертих і сьомих класів оновилися, але учні їх іще не мають. Міністерство освіти запевняє, що діти отримають їх у жовтні. Згідно ж із планом-графіком, доставка підручників до обласних управлінь розпочнеться з грудня. Доти можна завантажити 60 ознайомчих сторінок кожного підручника з репозитарію сайту Міністерства, або використовувати старі. Батьки ж учнів нарікають, що не лише не отримали підручників, а й не чули про офіційний ресурс, на якому можна знайти їх електронну версію.

Мати семикласника київського ліцею Оксана Бровко розчарована: майже вся парелель семикласників не отримала підручників. Щоправда, деяким класам книжки роздали, але минулорічні, які відповідають старій програмі. До того ж, одну на двох учнів. Раніше клас навчався за електронними підручниками, що буде цьогоріч – ніхто не пояснював.

«Для мене як для мами важлива безпека дитини, а не коли немає підручних матеріалів та жодної альтернативи для батьків. Я бачила ресурси, які пропонують електронні версії всіх підручників, але вони не від Міністерства освіти. Мені важливо, щоб школа сказала, що вона перевірила ці підручники і вони відповідають нашій програмі. Неправильно те, що відсутня альтернатива за її наявності. Установчим у навчанні має бути не вересень, а серпень. Школа має інші зобов’язання, окрім того, що вчасно відчинити двері», – каже жінка.

Бібліотекар ліцею Ніна Кожем’яка говорить, що профільний районний відділ пропонував перші місяці користуватися старими підручниками, а класні керівники самі обрали спосіб, як дочекатися книжок.

«На минулому тижні у нас були збори в «райвно» і нам сказали, що програми нові, а підручники старі. Коли будуть нові – невідомо. У мене є адреса електронних підручників, а тому за бажанням їх можна отримати. Офіційно нам ніхто не давав цих адрес, ми їх самі в інтернеті знайшли. Зараз хто працює за скачаними підручниками, хто за ксерокопіями, хто за старими. Я ж забезпечую класи на вимогу класних керівників», - говорить бібліотекар.

У МОН обіцяють, що підручники надійдуть у жовтні

Ситуація з підручниками для четвертих і сьомих класів однакова по всій Україні. Кожна школа вирішує її по-своєму: хтось пропонує батькам купляти підручники за власні гроші, хтось – придбати електронні книги, але найчастіше – тимчасово видають старі.

Заступник директора Інституту модернізації змісту освіти МОН Юрій Завалевський знає про те, що учні четвертих і сьомих класів почали навчальний рік без підручників. За його словами, трапилося це тому, що спершу уряд виділив гроші на підручники, потім міністерство чекало на відповідний указ президента, потім – підписання закону, і, зрештою, не встигло надрукувати посібники вчасно. Саме тому зараз ще тривають тендерні процедури.

«Я думаю, що підручники будуть надходити у школи у жовтні. Це не страшно, бо на репозитарії є 60 сторінок тексту підручників в електронному вигляді, що дасть змогу всім готуватися до уроків. Крім того, в бібліотеках також є старі підручники, деякими розділами з яких також можна користуватися», – повідомив представник освітнього відомства. Юрій Завалевський відповів і на закиди щодо того, чому ні бібліотекарі, ні батьки про офіційний репозитарій не знають.

«Забезпечити посиланням на ресурси з книжками – робота районних методичних кабінетів та інститутів післядипломної освіти. Цього року самі вчителі вибирали автора підручника серед рекомендованих. Наприклад, вчителі замовили одну з десяти книг з математики, тому вони можуть зайти на репозитарій, знайти підручник цього автора, скачати ці 60 сторінок і навчати дітей», – пояснив він.

Згідно з планом-графіком, затвердженим Міністерством освіти, з 1 жовтня розпочнеться укладання договорів з видавництвами, замовлення виконуватимуть до грудня, і лише тоді підручники доставлятимуть у школи. Представник освітянського відомства запевняє, що попри це батькам не доведеться витрачати зайві гроші:

«Відповідно до урядових законопроектів 50 відсотків підручників ми замовляємо за кошти держзамовлення, а 50 відсотків сплачують місцеві ради за рахунок субвенцій та інших доходів. Всі діти стовідсотково будуть забезпечені підручниками безкоштовно».

Удень 4 вересня міністр освіти й науки Сергій Квіт повідомив, що кошти на друк підручників для четвертих і сьомих класів знайшли.

04.09.2015
Кошти на друк підручників знайшли – Квіт

На цю ж тему:

01.09.2015
Шкільна форма різних народів світу (фотогалерея)

01.09.2015
День знань у Києві: першачки, букети, Кличко і роботи

01.09.2015
Перший дзвоник пролунав неподалік лінії фронту

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG