Доступність посилання

ТОП новини

Захист Сенцова оскаржив вирок у Верховному суді Росії


Олег Сенцов
Олег Сенцов

Захист українського режисера Олега Сенцова, якого у Росії засудили до 20 років колонії, оскаржує вирок у Верховному суді Росії. Про це повідомив адвокат Сенцова Дмитро Дінзе на своїй сторінці в Facebook.

«Подали апеляцію до Верховного суду, дата засідання поки не відома, попереду Європейський суд з прав людини… Ми просимо, якщо є можливість, приїхати до Верховного Суду і особисто Олега підтримати, хоча є ймовірність, що Олег буде виступати лише по відеозв’язку. На даний момент з адвокатів зняли підписка про нерозголошення, ми можемо надати вам на ознайомлення матеріали і відповісти на низку питань, які досі були без відповіді», – написав він.

Крім того, за словами адвоката, 9 вересня в Москві відбудеться судове засідання щодо захисту честі та гідності Олега Сенцова проти ФСБ, яка розповсюдила, як наголошує захист «брехливий прес-реліз».

25 серпня російський суд засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років ув’язнення у колонії суворого режиму. Активістові Олександрові Кольченку російський суд дав 10 років позбавлення волі. Їх засудили за звинуваченням в організації терактів у Криму. Обидва звинувачення відкидають, називаючи справу політичною.

У ЄС засудили вирок Сенцову і Кольченку. Верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Моґеріні заявила, що «російські суди не мають компетенції вершити правосуддя щодо дій, вчинених за межами міжнародно визнаної території Росії».

У ЄС розцінюють цю справу як порушення міжнародного права і елементарних стандартів правосуддя, закликають негайно звільнити Сенцова і Кольченка і гарантувати їм безпечне повернення в Україну.

XS
SM
MD
LG