Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники: переговори про обмін журналістки, яка з січня в полоні, почали заново


Переговори про звільнення луганської журналістки Марії Варфоломеєвої, яка майже дев’ять місяців перебуває в полоні угруповання «ЛНР», почали заново через загибель переговорника про її обмін з боку бойовиків. Про це в програмі «Донбас. Реалії» Радіо Свобода заявила юрист Харківської правозахисної групи Наталя Охотнікова.

«Через колегу Юрія Гукова ми вели перемови з тією стороною щодо звільнення Марії. Утім, через загибель людини, з якою він спілкувався (колишня дружина Гукова, Ганна Самелюк, речниця одного з лідерів сепаратистського руху на Донбасі – ватажка батальйону «Привид» Олексія Мозгового, яка загинула разом з ним 23 травня 2015 року – ред.), нині ми тільки сподіваємося на різні волонтерські й державні групи, які ведуть переговори. Це дуже складний процес. І безглуздим втручанням можна зруйнувати систему домовленостей щодо обміну, яка вибудовувалася уже за цей час», – сказала юрист.

За її словами, цивільних громадян складніше обмінювати, оскільки знайти їм альтернативу для обміну тяжко.

​Як сказала Охотнікова, нині основне завдання – не допустити, щоб Варфоломеєву виключили зі списків обміну. Зі свого боку, Харківська правозахисна група робить усе можливе для звільнення журналістки, наголошує Охотнікова. Зокрема, інформація щодо її зникнення внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Крім того, за словами правозахисниці, були подані необхідні заяви до Європейського суду з прав людини.

Луганська журналістка і громадська активістка Марія Варфоломеєва з січня 2015 року перебуває в полоні сепаратистів «ЛНР», які звинувачують її в «коригуванні вогню ЗСУ», а також співпраці з «Правим сектором». На території, підконтрольній угрупованню, що визнане в Україні терористичним, журналістці загрожує покарання до 15 років позбавлення волі.

XS
SM
MD
LG