Доступність посилання

ТОП новини

У Росії «Меморіал» оштрафували на майже 9000 доларів через закон про іноземних агентів


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

У Росії суд оштрафував правозахисний центр «Меморіал» на 600 000 рублів (майже 9 000 доларів за нинішнім курсом) за порушення закону про некомерційні організації – іноземні агенти.

Згідно з протоколом «Роскомнагляду», який фігурував у матеріалах справи, «Меморіал» видав і розповсюдив два матеріали без вказівки на те, що вони поширюються іноземним агентом.

Юристи «Меморіалу» в суді заявляли, що публікації були видані й поширені не правозахисним центром «Меморіал», а іншою організацією – міжнародним історико-просвітницьким центром «Меморіал», який не є іноземним агентом.

«Неправовий закон породжує абсурдне правозастосування. Нас звинувачують в поширенні чужих матеріалів, чужого заходу», – сказав директор правозахисного центру Олександр Черкасов.

Правозахисний центр «Меморіал» віднесли до реєстру організацій, що виконують функції іноземного агента, в липні минулого року. Для некомерційних організацій – іноземних агентів передбачено обов’язок зазначати свій статус при виданні та поширенні ними матеріалів в ЗМІ та інтернеті.

XS
SM
MD
LG