Доступність посилання

ТОП новини

У жовтні в Україні відновить роботу Українсько-польський форум партнерства


Україна і Польща проведуть у жовтні Форум партнерства
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Україна і Польща проведуть у жовтні Форум партнерства

Після дворічної паузи Українсько-польський форум партнерства відновить свою роботу, зустріч відбудеться в Києві в середині жовтня. Про це повідомили співголови форуму, польський історик і політик Павел Залевський і депутат Верховної Ради України Остап Семерак.

Представники обох країн запевняють, що їхня мета – порушити важливі для обох суспільств соціальні проблеми.

Представники України та Польщі розпочнуть зустріч із обговорення українського закону про декомунізацію – у тих пунктах, які стосуються воїнів ОУН і УПА.

За словами Залевського, для Польщі ці аспекти є важкими і неприйнятними та ускладнюють діалог між двома державами.

«Історичний закон у двох пунктах є важким і неприйнятним – тому що він без винятків виславляє будь-які організації, які боролися за незалежність, і ставить під сумнів будь-які інші думки і критику, які можуть виникати до діяльності цих організацій – ОУН і УПА. А це робить неможливим будь-яку дискусію між нами щодо Волинської трагедії» – вважає Залевський.

До участі у Форумі обидві делегації не планують залучати багато політиків для того, щоб розмова була максимально фаховою.

Окрім історичних моментів, планують обговорити польський досвід впровадження реформ, а також темп і якість їхнього здійснення в Україні.

За словами українського співголови Форуму, депутата Верховної Ради Остапа Семерака, рішення, які ухвалять на заході, не є обов’язковими, а його головна мета – діалог і порозуміння.

«На мою думку, те, що форум існував протягом останніх трьох років і не було зустрічей, негативно вплинуло на українське суспільство і на процеси, які відбуваються в польському суспільстві, зокрема», – вважає депутат.

Після дискусії делегати планують представити рекомендації до тих установ, які можуть ухвалювати рішення в обох країнах.

Українсько-польський форум партнерства створили у 2011 році за сприяння Міністерств закордонних справ обох країн. Як нагадав Залевський, останню зустріч у рамках Форуму планували провести в кінці 2013 року, та через Революцію гідності подальша діяльність стала неможливою, бо тоді для України стали важливішими внутрішні події.

XS
SM
MD
LG