Доступність посилання

ТОП новини

На місцевих виборах нову владу обиратимуть вже в об’єднаних територіальних громадах


З другої спроби Верховна Рада проголосувала за відповідний законопроект

Київ – Жодного голосу від «Опозиційного блоку» і Радикальної партії, і 227 голосів підтримки від всіх інших фракцій парламенту – такий результат голосування за законопроект, який регулює організацію і проведення перших виборів в об’єднаних територіальних громадах 25 жовтня. Напередодні документ викликав дискусії і зумовлював перерви у роботі парламенту. Та врешті, право на створення нових громад таки залишили за самими громадами (пропонувалось передати Кабміну), а право на призначення виборів, у тому числі в Донецькій і Луганській областях, надали Центральній виборчій комісії.

ЗАВАНТАЖИТИ

За непорозуміннями з приводу закону про вибори в об’єднаних територіальних громадах з балкону Верховної Ради спостерігали голови та члени трьох асоціацій органів місцевого самоврядування. З висоти другого поверху вони дивились, як депутати не можуть назбирати необхідних голосів, оголошують перерву, йдуть на нараду у кабінет спікера, а, повертаючись, кричать: «Юля, Юля..», щоб заохотити депутатів від «Батьківщини» додати голосів для ухвалення документу.

Та вже наступного дня вони дочекались, адже «Батьківщина» і «Самопоміч», які раніше висловлювали застереження до законопроекту, з другої спроби за нього таки проголосували. Відтак рішення парламенту присутні на балконі зустрічали стоячи оплесками і вигуками «дякуємо».

«Подивіться наверх, друзі», – переможно вигукував спікер Володимир Гройсман.

Володимир Гройсман
Володимир Гройсман

Таку швидку зміну позиції щодо голосування лідер «Самопомочі» Олег Березюк пояснив знайденням компромісу.

«В цей закон протягом двох днів потрапило багато новел і сентенцій, які однією рукою давали, а іншою забирали. Ми всі разом це виправили. Обирайте, працюйте і живіть», – закликав він представників місцевих органів влади.

Відтепер рішення про вибори на об’єднаних територіях, в тому числі в Донецькій і Луганській областях, призначатиме Центральна виборча комісія після звернення до неї обласної державної адміністрації. Також частина депутатів відстояли норму про те, що рішення про створення нових громад не передаватимуть Кабінету міністрів, а залишать за самими громадами.

Олександр Черненко
Олександр Черненко

«В процесі ми стикнулися з тим, що облради часто саботували і не ухвалювали рішення про створення нової громади. Отже, в результаті утворилися ситуації, коли громади вирішили об'єднатися, пройшли всі необхідні процедури, але через бездіяльність облрад нові громади не були створені» – пояснював необхідність ухвалення закону депутат від «Блоку Петра Порошенка» Олександр Черненко. ­

Неврегульованою залишається ситуація в Донецькій та Луганській областях, де функції облрад виконують військово-цивільні адміністрації
Олександр Черненко

«Також неврегульованою залишається ситуація в Донецькій та Луганській областях, де функції облрад виконують військово-цивільні адміністрації. Однак до функцій військово-цивільних адміністрацій не віднесено утворення нових громад і призначення там перших виборів. Тому Жебрівській і Тука спершу ухвалили таке рішення, але потім, усвідомивши, що воно поза правовим полем – скасували», – ілюстрував передумови він.

Олег Ляшко
Олег Ляшко

Відмовились голосувати за законопроект «Опозиційний блок» та Радикальна партія. Лідер останньої Олег Ляшко своє невдоволення пояснював закінченням терміну повноважень ЦВК.

Я ще раз звертаюсь до Петра Порошенка виконати свій конституційний обов’язок і внести до парламенту подання на обрання нових членів ЦВК
Олег Ляшко

«Ми говоримо про децентралізацію, водночас передаємо повноваження Центральній виборчій комісії. Якій ЦВК? Яка з червня минулого року втратила повноваження та яка фальсифікувала вибори на замовлення банди Януковича, а тепер фальсифікує вибори на замовлення теперішньої влади? Тому я ще раз звертаюсь до Петра Порошенка виконати свій конституційний обов’язок і внести до парламенту подання на обрання нових членів ЦВК», ­– закликав він.

Але попри всі зауваження, своїм голосуванням за закон депутати таки «вскочили в останній вагон», оскільки саме 4 вересня був останнім днем для його ухвалення.

Вже з 5 вересня стартує передвиборча кампанія до місцевих виборів 25 жовтня. І тепер місцеву владу в нових об’єднаних територіальних громадах можуть обрати щонайменше 180 громад (74 з яких вже встигли подати заявку на проведення виборів).

Наразі точно відомо, що місцеві вибори пройдуть у 5 громадах Волинської області, 10 громадах Дніпропетровської, 8 громадах Житомирської, 2 громадах Кіровоградської, 7 громадах Одеської, 10 громадах Полтавської, 21 громадах Хмельницької, 10 громадах Чернівецької області і в 1 громаді Івано-Франківської областей.

Анатолій Ткачук
Анатолій Ткачук

Що ж стосується механізму проведення виборів у різних за величиною громадах, то у ньому ніякої різниці немає, пояснив директор з науки і розвитку Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук.

«Немає ніякої різниці, у якій громаді проводити вибори: чи в об’єднаній чи в необ’єднаній. Виборчий закон має універсальний характер», – запевнив він.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG