Доступність посилання

ТОП новини

Пом'якшення вироку Хайсеру Джемілєву – підготовка Путіна до виступу на Генасамблеї ООН?


Хайсер Джемілєв
Хайсер Джемілєв

Верховний суд Російської Федерації скоротив на півтора року термін ув'язнення для сина Мустафи Джемілєва Хайсера

Хамза Караманоглу

Київ – Верховний суд Російської Федерації скоротив на півтора року термін ув'язнення для сина Мустафи Джемілєва Хайсера. Російський вирок на три місяці менший за той, що визначив Дніпровський суд Києва у квітні 2015 року – 3 роки і 8 місяців.

На думку лідера кримськотатарського народу, депутата Верховної Ради України Мустафи Джемілєва, його сина утримують як заручника для того, щоб мати можливість тиску на нього. А термін скоротили так, щоб спробувати змусити родину відмовитись від вимоги про екстрадицію Хайсера.

Мустафа Джемілєв
Мустафа Джемілєв

«Хитрість у тому, що російський суд дав на три місяці менше, ніж український. Напевно, розраховують, що відмовимось від екстрадиції. Але ми наполягаємо на виконанні рішення Європейського суду з прав людини про екстрадицію Хайсер в Україну», – сказав Джемілєв.

Європейський суд з прав людини ухвалив відповідне рішення після того, як всупереч міжнародному законодавству Росія вирішила судити вже засудженого за українським законодавством Хайсера Джемілєва за ненавмисне вбивство. Його вивезли з Криму до Краснодару й утримують у місцевому слідчому ізоляторі.

Спроба російської прокуратури добитись вироку за звинуваченням у вбивстві з хуліганських спонукань провалилась: присяжні у Краснодарському крайовому суді винесли виправдувальний вердикт у цьому пункті. А вбивство з необережності оцінили у 5 років ув'язнення. І ось – рішення вищої судової інстанції про скорочення терміну, яке створює основу для політичних торгів.

Ще до рішення російського суду першої інстанції Міністерство юстиції України звернулось до Генеральної прокуратури Російської Федерації із запитом про екстрадицію Хайсера Джемілєва, засудженого за ненавмисне вбивство робітника Февзі Едемова.

Після рішення Верховного суду Росії з'явився шанс, що запит буде задоволено, вважає захисник Джемілєва-молодшого, московський адвокат Микола Полозов.

Микола Полозов
Микола Полозов

«Це може свідчити про те, що запит Мін'юсту України про видачу Хайсера може бути задоволений Росією», – сказав він.

Полозов зазначив, що вирок створює умови для торгів у питанні, яке не має прямого відношення до сім'ї Джемілєва.

«Не варто забувати, що Путін має наприкінці вересня виступити на Генеральній асамблеї ООН, і ця справа може бути однією з фігур, які Путін ставить на шальку терезів на своїй угоді із Заходом перед прийдешнім трибуналом у справі «Боїнга», – додав російський адвокат.

Екстрадиція на батьківщину незаконно утримуваного на території Росії Хайсера Джемілєва – така мета його родини сьогодні. Мустафа Джемілєв виключає можливість обміну сина на кого-небудь із затриманих у зоні антитерористичної операції російських громадян. За його словами, Служба безпеки України раніше пропонувала йому включити Хайсера до списку для обміну полоненими, але він відмовився.

Якщо найближчим часом у Росії не ухвалять рішення про екстрадицію Хайсера Джемілєва до України, громадянином якої він є, то йому, в порушення міжнародного законодавства, доведеться відбувати термін у російській колонії. Поки він перебуває в краснодарському СІЗО.

Сафінар Джемілєва
Сафінар Джемілєва

Як повідомила «Крим.Реалії» мати Хайсера Сафінар Джемілєва, про час відправки до колонії вона дізнатись не може.

«Після рішення Верховного суду вони через якийсь час відправляють в колонію. Але це вони тримають у секреті. Вони не оприлюднюють, куди його відправляють. Тільки вже за місцем прибуття ми зможемо дізнатись, де він», – сказала Сафінар Джемілєва.

Останнє побачення із сином у неї було в червні. Російська влада 2014 року заборонила Мустафі Джемілєву в'їзд до Росії на п'ять років.

Оригінал матеріалу – на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG