Доступність посилання

ТОП новини

Новий сезон в театрі Франка відкрили виставою про мрію


Новий сезон в театрі Франка відкрили виставою про мрію
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

«Щоденники Майдану» – вистава для людей, для яких тема трансформації та змін є важливою» – режисер

Київ – Київський театр Франка відкриває новий театральний сезон виставою «Великі комбінатори» за романом «Дванадцять стільців» Іллі Ільфа та Євгена Петрова. Чому саме цим спектаклем, які особливості нового театрального сезону та як сприймають глядачі «Щоденники Майдану» на сцені, з’ясувало Радіо Свобода.

Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка відкриває новий сезон 4 вересня виставою «Великі комбінатори», створеною за мотивами роману «Дванадцять стільців» Іллі Ільфа та Євгена Петрова. Ця вистава є новою у репертуарі і адаптованою до українських реалій. З «Дванадцяти стільців» «залишились тільки діаманти», а самі тексти написали Дмитро Чирипюк та Володимир Іудов.

У фіналі звучить теза: якщо мрія ваша не збулася, давайте усміхатися, давайте жити і не опускати руки. Вистава про мрію
Дмитро Чирипюк

«У нас є сцена у музеї, де звучить така лірична українська пісня. Всі персонажі мають свою мрію. І навіть у фіналі звучить теза: якщо мрія ваша не збулася, давайте усміхатися, давайте жити і не опускати руки. Вистава про це – про мрію», – сказав Дмитро Чирипюк.

Саме ця вистава була останньою прем’єрою минулого сезону, тож за традицією вона й відкриває новий театральний сезон, каже режисер. Проте, разом з класичними п’єсами, в театрі продовжують йти вистави за мотивами творів сучасних письменників. Наприклад, «Щоденники Майдану» – документальний спектакль, який після прем’єри у грудні минулого року став частиною репертуару театру, каже режисер Андрій Май.

Вистава для людей, які зараз живуть, для яких тема Майдану, трансформації, змін є актуальною і важливою
Андрій Май

«Вистава для людей, які зараз живуть, для яких тема Майдану, трансформації, змін є актуальною і важливою. Чим далі вистава від тих подій, тим це питання звучить гостріше», – сказав Андрій Май.

«Щоденники Майдану» презентували на європейських театральних фестивалях в Німеччині, Австрії, Словаччині. У жовтні виставу повезуть до Кракова. Іноземна аудиторія по-різному сприймає побачене, проте ніхто не залишається байдужим, каже Андрій Май.

Актори театру підтримують бійців та дітей-переселенців

Зважаючи на ситуацію в країні, театри на сьогодні повинні додавати соціально-патріотичні вистави у свій репертуар, впевнена керівник піар-відділу театру Франка Ярослава Кравченко. Більше того, колектив театру за власною ініціативою постійно проводить благодійні акції та виїзні вистави для українських бійців та дітей-переселенців. Військовим також надають на спектаклі безкоштовні квитки.

У моїй поштовій скриньці є близько 50 адрес різних благодійних фондів, які займаються дітьми-переселенцями. Ми їм показуємо якісь добрі казки про дружбу
Ярослава Кравченко

«У моїй поштовій скриньці є близько 50 адрес різних благодійних фондів, які займаються дітьми-переселенцями. Я їм повідомляю, що у нас благодійна вистава – вони всі гуртом збираються і приїжджають. Ми їм показуємо якісь добрі казки про дружбу. Ці люди стикаються з непорозумінням, але діти ж ні в чому не винні. Їм потрібно дарувати те, що їх об’єднує», – сказала Ярослава Кравченко.

Дух армії актори та діячі культури підтримують морально, записуючи відео-звернення. Так, ще минулого року вони зробили відео-проект «Листи на фронт», де звернулися до бійців зі словами підтримки та подяки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG