Доступність посилання

ТОП новини

Медобладнання на сотні тисяч євро відрядили додому українці Бельгії


Медобладнання на сотні тисяч євро відрядили додому українці Бельгії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Дві фури бельгійської медтехніки волонтери відрядили на Тернопільщину

Ґент – Не слід забувати про старших людей, які потребують лікування у віддалених районах та селах. Так кажуть бельгійські волонтери, що зібрали й відрядили на Тернопільщину дві вантажівки якісного й цінного медичного обладнання та лікарняних меблів. Загальна сума допомоги, що цими вихідними виїхала з клініки міста Ґент, – майже триста тисяч євро.

Медобладнання на сотні тисяч євро відрядили додому українці Бельгії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Дві вантажні фури, вщерть заповнені медичним обладнанням та спеціалізованими меблями для лікарень – це далеко не перша гуманітарна допомога, що їде з Бельгії в Україну. Цього разу, завдяки місцевим активістам, насамперед, українському хірургу Ігорю Вітеньку, що працює у місті Ґент, сподіваються надати допомогу найбіднішим районним лікарням Тернопільщини. Розподіл допомоги здійснить регіональное відділення Червоного хреста міста Тернополя, яке й отримуватиме вантаж.

Ігор Вітенько
Ігор Вітенько

«Вже збився з рахунку, – каже лікар-волонтер. – Пакунки з меддопомогою відправляю чи не кожного тижня». Нині, завдяки давнім знайомствам із адміністрацією місцевої клініки імені Марії Міделарес, і яка переїжджає до нової будівлі, вдалося отримати медприладів та

Пакунки з меддопомогою відправляю чи не кожного тижня
Ігор Вітенько

меблів на дві вантажівки.

«Найцінніше – це, звичайно, апаратура: кардіомонітори, що стояли в реанімації, у досить хорошому стані, – радіє Ігор Вітенько. – Є 27 протипролежневих матраців – неохідність для людей похилого віку, бо пролежні в Україні – це велика проблема. Є негатоскопи для радіології, вартістю 16 і 20 тисяч євро. Є 17 тумбочок з холодильниками, які хотілося б надати будинкам престарілих чи до геріатричних відділень. Всього назбиралося на суму майже 300 тисяч євро».

«Такі справи нас, українців у Бельгії, ще більше об’єднують»

Цього разу турбота націлена на цивільне населення. «Наші старі дідусі-бабусі теж потребують уваги, тому ці перші два автомобілі йдуть до нужденних районних лікарень Тернопільщини, як на тому наполягла тамтешня компанія «Стеллар», яка надала для перевезення свої вантажівки», – додає Вітенько.

Для збору, дезінфікування, підготовки та завантаження матеріалу мобілізувалася доволі активна місцева українська громада.

Всі ми тут думаємо про Україну і як можемо, так і хочемо допомогти
Любомир Мовчан

«Ми могли поставити тільки маленьку крапку у цій справі. Всі ми тут думаємо про Україну і як можемо, так і хочемо допомогти. А такі справи нас добре об’єднують, а що єднає людей? Кажуть, це спільна праця, спільна пісня та спільне застілля. Сьогодні ми змогли об’єднатися принаймні навколо двох з них – праці та застілля», – жартує волонтер з Антверпена Любомир Мовчан.

Наступна партія допомоги поїде до бійців – волонтери

Втретє львівський лікар-хірург Олексій Кушнірук, який стажується в Брюсселі, прийшов допомогти спорядити вантаж в дорогу. Тут в ґентській клініці, він водночас захоплюється якістю й досконалістю медичної техніки, якої почасти в Україні ще не бачили, та дивується: в Бельгії вона вже списується, бо застаріла.

В них ліквідовуються, не проходять за сучасними стандартами лікарні, яких в Україні в принципі ще не впроваджено
Олексій Кушнірук

«В них ліквідовуються, тобто, не проходять за сучасними стандартами лікарні, яких в Україні в принципі ще не впроваджено, а тут цей стандарт вже змінюється на кращий. Це мене найбільше шокувало, – каже лікар. – Йдеться про саму лікарню, будівлю, систему, операційні, вентиляцію, які ми мали можливість за кілька днів обстежити. Наскільки все те бездоганно зроблено, хорошими матеріалами – і все це вже застаріло. То для мене було шоком».

Натомість, волонтери вже будують і нові плани: матеріалу ще є дуже багато і це тільки перші дві фури, – кажуть вони. А наступна партія медичного устаткування й матеріалів для першої допомоги та реанімації окремим вантажем поїде для домомоги українським бійцям на передову.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG