Доступність посилання

ТОП новини

За місяць в Україні дефляція, а за рік – рекордна для Європи інфляція


Державний комітет статистики констатував у серпні зниження індексу споживчих цін

Київ – Те, що серпень став в Україні другим місяцем зменшення цін на товари, свідчить про стабілізацію грошово-фінансової сфери. Однак про жодне економічне пожвавлення говорити не доводиться. Це констатували у коментарях Радіо Свобода експерти, коментуючи дані Держстату про дефляцію, зафіксовану минулого місяця. Із розрахунку за останній рік Україна є рекордсменом за інфляцією в Європі. Натомість уряд вбачає позитивні тенденції в економіці та обіцяє вищі зарплати бюджетникам і більші соцвиплати.

За місяць в Україні дефляція, а за рік – рекордна для Європи інфляція
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Державна служба статистики вдруге поспіль протягом 2015 року зафіксувала зниження індексу споживчих цін в Україні. За цими даними, в серпні дефляція склала 0,8% (у липні цей показник дорівнював 1%). Серед товарів, які подешевшали найбільше – фрукти (майже 17%) та овочі (майже 16%). Водночас майже на 3% зросла ціна м’яса та м’ясопродуктів. Перед тим до червня (коли інфляція становила 0,4%) ціни зростали. У цілому за рік (від серпня минулого року) інфляція уповільнилася до 52,8%, відзначають у Держстаті.

Ярослав Жаліло
Ярослав Жаліло

Як зауважив у коментарі Радіо Свобода експерт Ярослав Жаліло, дефляція підтверджує стабілізацію у грошово-фінансовій сфері України. Принаймні те, що розбалансування економіки гальмує. Однак на цьому позитиви від дефляції вичерпуються. Адже вона відображає депресію в українській економіці, додає Ярослав Жаліло. Якби економіка пожвавлювалася, зростала, то при цьому спостерігався б певний відсоток інфляції. Як своєрідне змащування. Наразі мастити немає чого.

Дефляція – депресія

Саме депресивній економіці притаманні дефляційні тренди
Ярослав Жаліло

«Справа в тому, що зворотнім боком дефляції є те, що вона відображає депресію в українській економіці. Як правило, саме депресивній економіці притаманні дефляційні тренди», – зазначає Ярослав Жаліло.

Олег Устенко
Олег Устенко

Дані Держстату насправді ні про що вагоме не свідчать, зазначив у коментарі Радіо Свобода інший експерт Олег Устенко. За результатами цього року рівень інфляції в Україні сягне мінімум 50% – найгірший показник в Європі. Споживчі ціни значно зростали в першому півріччі цього року і зростатимуть знову у жовтні та листопаді, прогнозує фахівець.

У жовтні відобразиться збільшення тарифів на електроенергію... А у листопаді населення побачить збільшення тарифів на газ і на опалення будинків
Олег Устенко

«У жовтні відобразиться збільшення тарифів на електроенергію, яке відбулося з 1 вересня (у середньому ціни зростуть майже на чверть порівняно із нинішнім тарифом). І у жовтні пересічні українці це побачать, отримавши платіжки. А у листопаді населення побачить збільшення тарифів на газ і на опалення будинків. Пов’язувати коливання місяць до місяця (які констатує Держстат) – це просто сезонні коливання», – вважає Олег Устенко. Коректніше аналізувати рівень інфляції, вираховуючи його від початку року – із січня по грудень або із січня по вересень включно наприклад. Саме такий розрахунок є правильнішим для визначення рівня індексації зарплат у державному секторі економіки, підкреслив фахівець.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Тим часом уряд констатує позитивні тенденції в економіці України. У кабміні вказують при цьому і на зменшення темпів інфляції, і на уповільнення падіння економіки, збереження стабільного курсу валюти протягом півроку, підвищення резервів Нацбанку. Як повідомив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, з цього місяця уряд планує підвищити зарплати бюджетникам – учителям, медикам тощо.

Уряд вирішив підвищити заробітні плати, пенсії, соціальні стандарти саме з першого вересня поточного року
Арсеній Яценюк

«Уряд вирішив підвищити заробітні плати, пенсії, соціальні стандарти саме з першого вересня поточного року. І я очікую, що парламент проголосує відповідні зміни», – сподівається Арсеній Яценюк.

У середньому підвищення складе до шестисот гривень на місяць.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG