Доступність посилання

ТОП новини

Альтернативи Кернесу у Харкові не знайшли


Геннадій Кернес
Геннадій Кернес

Якби була якась потужна альтернатива Кернесу і насправді робилася ставка на якусь фігуру, то розкрутка пішла б щонайменше за півроку до виборів – політолог

Харків – Демократичні сили у Харкові не можуть згуртуватися навколо єдиного кандидата в міські голови щоб протистояти чинному меру міста Геннадію Кернесу. Нещодавно у місті провели два тури Громадського форуму. Там активісти і місцеві політики мали можливість представити свої передвиборчі програми. Утім, форум продемонстрував лише неготовність до конструктивного діалогу між представниками політичних сил та громадських організацій, які свого часу підтримали Євромайдан. Як зауважують політологи, така ситуація тільки сприяє успіху на виборах Геннадія Кернеса. Той у свою чергу заявляє, що балотуватиметься в мери від партії «Відродження».

Чинний міський голова Харкова Геннадій Кернес визначився з партією від якої буде балотуватися в мери та вести за собою команду політичних однодумців в обласну та міську ради депутатів.

Я можу підтвердити впевненість у перемогу
Геннадій Кернес

«Я можу підтвердити впевненість у перемогу. Відповідно ми підемо на вибори з командою», – під час останньої інтернет-конференції заявляв Геннадій Кернес.

Попри це очільник міста каже, що не приховує симпатії до «Опозиційного блоку», де одним із лідерів є його товариш і компаньйон у політичних та бізнес-проектах народний депутат Михайло Добкін. Але місцевому осередку «Опозиційного блоку» зареєструватися на Харківщині не вдалося, і досі тривають судові та бюрократичні суперечки з обласним управлінням юстиції. Утім, Кернесу вкрай важливо зберегти вплив на місцевих депутатів, тому він, як найбільш пізнавана особа піде першим номером від «Відродження» до обласної та міської рад. Серед головних причин обрання Кернесом саме партії «Відродження» політологи вбачають: безпосередній вплив Ігоря Коломойського на харківського мера. А цей політичний проект експерти пов’язують з Коломойським, до того ж у парламентській групі «Відродження» – близькі партнери Кернеса: Валерій Писаренко та Віталій Хомутиннік, обидва потрапили до парламенту не без підтримки міського голови Харкова. Політолог Ігор Поліщук коментує: вибір «Відродження» для Кернеса – це прагматичний іміджевий крок.

«Опозиційний блок» – це занадто одіозна політична сила, а відродження – це пом’якшений варіант партії «Регіонів»
Ігор Поліщук

«Це в принципі закономірно, що він іде від «Відродження». «Опозиційний блок» – це занадто одіозна політична сила, а відродження – це пом’якшений варіант партії «Регіонів», – зазначив Ігор Поліщук.

За місця у депутатських залах також боротимуться колишні однопартійці та бізнес–партнери Олександр Фельдман з партією «Наш край» та підприємець Юрій Сапронов з громадською організацією «Харківський волонтерський рух». Утім, у міські голови Сапронов балотуватиметься як самовисуванець. Заступник голови обласної держадміністрації за часів керування харківщіною Добкіним каже, що Михайло Добкін більше йому не товариш і у нього нічого немає спільного з «Опозиційним блоком». Разом з тим, опоненти колишніх регіоналів пригадують Юрію Сапронову підтримку Віктора Януковича, надання притулку перед втечею до Росії тоді ще прем’єру Миколі Азарову і звинувачують його в спекуляціях навколо волонтерського руху.

У демократичному таборі з’ясовують стосунки

Активісти євромайданівського громадського руху надалі сперечаються щодо єдиного кандидата, який буде спроможний протистояти Геннадію Кернесу. Ще у серпні голова обласної державної адміністрації, який очолює обласний осередок «Блоку Петра Порошенка» Ігор Райнін вийшов з ініціативою об’єднатися і висунути єдиного кандидата від партій, що входять в парламентську коаліцію. Для обговорення кандидатів у мери від «демплатформи» з харківською спільнотою вже встигли провести два дискусійних тури громадського форуму. За спостереженнями преси, блогерів та й самих громадських і політичних представників, ідея з обговоренням провалилася через відсутність єдиних правил і критеріїв так званого «праймерісу». Дискусія навколо єдиного кандидата від демократичних сил обернулася на безлад зі з’ясуванням стосунків між політиками та громадськими активістами, що вважають себе здатними перемогти. За проведенням громадського форуму спостерігав блогер Олександр Костенко.

Втрутилося багато сторонніх сил, які мають слабке відношення до демократичних процесів
Олександр Костенко

«На перших етапах проведення форуму – це була адекватна ідея враховуючи наші реалії, поки її не почали втілювати. Туди, в Громадський форум, втрутилося багато сторонніх сил, які мають слабке відношення до демократичних процесів в принципі. На сьогодні після другого туру форуму можна сказати, що процес розмазаний», – прокоментував Олександр Костенко.

В обласному осередку «Блоку Петра Порошенка» визнають: їхня ідея не змогла згуртувати демократичні сили Харкова в боротьбі проти міського голови Геннадія Кернеса. Та й не усі місцеві осередки партій з коаліції погодилися на висунення єдиного кандидата, свого представника в мери висуватиме Самопоміч, розповів Радіо Свобода керівник секретаріату обласної організації партії Петра Порошенка «Солідарність» Віталій Маляренко.

Усі розмови звелися до персоналій, за принципом: у кого більша група підтримки, той і правий
Віталій Маляренко

«Ми ініціювали проведення громадою форуму, але жодним чином не намагалися як партія впливати на перебіг обговорення серед громадських організацій. Проте саме обговорення показало, що це не просто розкол – там не було ніякої конструктивної розмови про шляхи, про критерії, про програми кандидатів. Усі розмови звелися до персоналій, за принципом: у кого більша група підтримки, той і правий. Цей форум практично припинив свою діяльність», – наголосив Віталій Маляренко.

В команді місцевої «Салідарності» обіцяють до кінця тижня оприлюднити або ім’я єдиного кандидата від усіх партій коаліції, або тільки від трьох сил: «Блоку Петра Порошенка», «Народного фронту» і «Батьківщини».

Про своє бажання балотуватися в міські голови від євромайданівського руху заявили: колишній голова обласної державної адміністрації Ігор Балута, що представлятиме нову «Волонтерську партію України», а також міські депутати Дмитро Маринін та Анатолій Родзинський.

Кернес домовився про відсутність конкуренції – експерт

Політологи припускають, що пасивність демократичних сил в боротьбі за крісло міського голови може бути спричинена домовленостями самого Геннадія Кернеса з адміністрацією президента, натомість до лав місцевого депутатського корпусу потрапить більше людей, пов’язаних з чинним головою облдержадміністрації Ігорем Райніним, якого називають людиною президента та голови МВС Арсена Авакова.

Спостерігаючи за початком передвиборчої кампанії, політолог Ігор Поліщук зауважує: нинішня мерська кампанія у Харкові – «це імітація».

Ситуація, коли не визначилися в демколі з єдиним кандидатом – це на руку Кернесу
Ігор Поліщук

«Якби була якась потужна альтернатива Кернесу і насправді робилася ставка на якусь фігуру з демократичного табору, то розкрутка пішла б, щонайменше, за півроку до виборів. А так ситуація, коли не визначилися в демколі з єдиним кандидатом – це на руку Кернесу», – вважає Ігор Поліщук.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG