Доступність посилання

ТОП новини

Фейк у ЗМІ Росії: Одеса може вийти зі складу України


Голова Одеської облдержадміністрації Міхеїла Саакашвілі
Голова Одеської облдержадміністрації Міхеїла Саакашвілі

Російські ЗМІ поширили буцімто заяву Саакашвілі про вихід Одеси зі складу України

Упродовж останніх днів російські телевізійні канали та інтернетні ЗМІ повідомляли про буцімто «заяву» голови Одеської облдержадміністрації Міхеїла Саакашвілі про можливий вихід Одеси зі складу України. Однак, першоджерело таких «заяв» не вказане, а представленя цитата з його промови свідчить про те, що керівник ОДА каже про напруженість в українській Бессарабії, а не в Одесі.

Новина з’явилась на сайті російського телеканалу «Звезда», а також російського каналу «РЕН-ТВ». «Цитату» про «вихід Одеси зі складу України» також активно поширили у соціальних мережах та низці сайтів, як «Русская весна», «Антифашист», PolitRussia, «Украина.ру».

Скріншот з сайту «Звезда»
Скріншот з сайту «Звезда»

Скріншот з сайту «РЕН-ТВ»
Скріншот з сайту «РЕН-ТВ»

Названі ЗМІ посилаються на портал «РосИнфо», де опубліковано матеріал із назвою «Провидець Саакашвілі напророкував вихід Одеси зі складу України».

Однак, «РосИнфо» не дає посилання на першоджерело інформації, натомість цей портал подає лише цитату: «Регіон української Бессарабії досить нестабільний, – зазначив Саакашвілі. – Тут можна грати на небезпечній політичній та соціальній ситуації. У регіоні повторюється ситуація Донбасу – українська влада представлена слабо, українських ЗМІ та телебачення практично немає. Мовлення веде Росія і сепаратисти. Одеса направляє туди групи Нацгвардії і деякі інші підрозділи, – пояснив голова ОДА, – однак назвати їх представниками влади не можна, визнав він».

Схожа цитата є на відео «112 каналу»: виступу Міхеїла Саакашвілі на розширеному засіданні українського уряду за участі голів обласних державних адміністрацій. (Відео з 1:07).

У цій промові Саакашвілі не говорить про можливий вихід Одеси зі складу України, а висловлюється тільки про ситуацію на півдні Одеської області – на терені Бессарабії.

Подібні заяви про напружену соціальну і політичну ситуацію у цьому регіоні Саакашвілі робив і в інших інтерв’ю, зокрема тому ж каналові «112» та NewsOne (Відео з 5:12).

Політик вважає, що в українській частині Бессарабії, що на півдні Одеської області, накопичилася величезна кількість проблем, які використовують антиукраїнські сили у намаганні сформувати в цьому регіоні сепаратистські настрої.

В команді Міхеїла Саакашвілі на запитання Радіо Свобода відповіли, що заяви російських ЗМІ на тему виходу Одеси зі складу України є настільки абсурдними, що навіть не потребують спростування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG