Доступність посилання

ТОП новини

У Мінську не домовилися про відведення зброї калібром до 100 міліметрів


У кулуарах перемовин кажуть, що перешкодою є суперечка щодо вимоги угруповання «ДНР» про відведення зброї з кількох висот поблизу Маріуполя

Мінськ – У столиці Білорусі відбулися чергові переговори Тристоронньої контактної групи з врегулювання конфлікту на Донбасі. Сторони хотіли парафувати угоду про відведення від лінії зіткнення зброї калібром менше від 100 міліметрів та обговорити умови обміну полоненими, але помітного прогресу у цих питаннях немає. Підгрупа з питань безпеки продовжить обговорення відводу озброєнь у середу, 9 серпня.

Перемовини в Мінську у різних форматах тривали у вівторок понад 8 годин, консультації самої Тристоронньої контактної групи у форматі «3+2» (Україна, Росія, ОБСЄ та представники угруповань «ДНР», «ЛНР») тривали півтори години. За їхніми підсумками перед журналістами виступив представник ОБСЄ у контактній групі посол Мартін Сайдик.

Представник ОБСЄ Мартін Сайдик на попередній зустрічі контактної групи в Мінську
Представник ОБСЄ Мартін Сайдик на попередній зустрічі контактної групи в Мінську

Перш за все він від імені групи вітав факт «установлення в цілому режиму зупинення вогню в окремих районах Донецької та Луганської областей наприкінці серпня, що дозволило налагодити навчальний процес».

Мартін Сайдик висловив надію, що ця «позитивна тенденція» дасть змогу досягти прогресу у вирішенні інших питань в рамках усіх робочих підгруп.

Ключове питання про відвід зброї – знову без результату

До парафування угоди про відведення від лінії зіткнення зброї калібром менше від 100 міліметрів справа так і не дійшла.

Цю угоду третій місяць обговорюють у робочій підгрупі з питань безпеки, в якій Україну представляє Євген Марчук, і відомо що лише ця підгрупа з чотирьох залишається на середу у Мінську й продовжить роботу, решта підгруп розійшлася і перемовники поїхали до аеропорту.

Посол Сайдик від імені Тристоронньої групи лише скромно «вітав досягнення прогресу в роботі підгрупи з безпеки щодо відведення танків, мінометів, калібром менше за 120 міліметрів, та артилерії, калібром менше від 100 міліметрів».

Представник угруповання «ДНР» Денис Пушилін повідомив, що обговорення відведення зброї у підгрупі з питань безпеки продовжиться 9 серпня. А так, за його словами, похвалитися якимось прогресом перемовники не можуть.

У Мінську не домовилися про відведення зброї калібром до 100 міліметрів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

Хоча у вівторок вранці він казав про готовність парафувати цю домовленість, дискусії довкола якої тривають з кінця липня.

У кулуарах мінських перемовин кажуть, що перешкодою є суперечка щодо вимоги угруповання «ДНР» про відведення зброї з кількох домінантних висот поблизу Маріуполя, на що Україна не згідна.

Питання обміну полоненими – теж без прогресу

Офіційної інформації про обмін полоненими теж немає. Відомо, що дискусія на цю тему тривала в підгрупі з гуманітарних питань, але про домовленість щодо обміну «всіх на всіх» мова не йшла, лише про обмін окремих груп полонених.

Посол Сайдик та представники угруповань «ДНР» та «ЛНР» на цю тему після завершення перемовин нічого так і не сказали. Влада України заявляє, що у заручниках у бойовиків наразі перебуває 156 українців. У вівторок увечері двох із них обміняли біля Мар’їнки на 4 бойовиків.

Наступне засідання Тристоронньої контактної групи має відбутися 22 вересня.

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG