Доступність посилання

ТОП новини

Мусульманські країни Перської затоки не беруть сирійських біженців


Мігранти чекають, щоб зійти з ірландського корабля LE Niamh в сицилійському порту, липень 2015 року
Мігранти чекають, щоб зійти з ірландського корабля LE Niamh в сицилійському порту, липень 2015 року

Більшість мігрантів із Сирії шукають притулку в Європі

У час, коли мігранти з Сирії, ризикуючи життям, намагаються перетнути море, щоб дістатися до Європи, соціальні медіа заполонило питання, чому вони не рятуються від війни у країнах Перської затоки, які також є мусульманськими? Проте, на думку експертів, у нинішній ситуації це навряд чи можливо. Надання країнами Перської затоки притулку сирійцям може спричини ситуацію, коли тимчасові заробітчани, які працюють у цих країнах, також намагатимуться отримати тут право на постійне проживання, наголошують фахівці.

Майже всі біженці з Сирії намагаються виїхати до Європи, а не шукають порятунку у багатих країнах Перської затоки. Наразі багато користувачів соцмереж ставлять питання: чому?

У Twitter арабськомовний хештег #Притулок_сирійським_біженцям_є_відповідальністю_Перської_затоки став форумом для обговорення цього питання у час, коли деякі європейські країни, наприклад Німеччина, погодилися прихистити тисячі мігрантів.

«Це сором, що вони всі поневіряються по божій землі і топляться у морях, рятуючись від смерті, коли ми маємо бути ближчими їм ніж Захід», – йдеться на одному з постів під фотографією з тілом хлопчика-біженця, яке знайшли викиненим морем на березі.

Ще один арабськомовний хештех – #Люди_ вимагають_допуску_біженців. Він закликає розпочати тривалу кампанію з надання притулку мігрантам країнами Перської затоки.

«Взаємодія щодо цього дає надії. Не соромтеся вимагати і твітити. Ви є найгучнішим голосом тут», – йдеться у заклику у Twitter.

Пошук притулку у «невірних»

У Європі інтернет-користувачі також закликають країни Перської затоки допомогти біженцям. «Як ми можемо втікати з регіону нашого мусульманського братства, яке має взяти більше відповідальності за нас, ніж країна, яку називають невірною?» – йдеться у повідомленні сирійської спільноти у Данії у Facebook.

Більшість людей, які втекли від конфлікту у Сирії, який триває вже чотири роки, спочатку потрапили до сусідніх Туреччини, Йорданії та Лівану, де вони перебувають у переповнених таборах для біженців. Тисячі з них цьогоріч вирішили дібратися до Європи. Їх приваблює можливість отримати притулок чи статус біженця, знайти роботу та почати нове життя.

Країни Перської затоки бояться також заробітчан – експерт

Але попри те, що соціальні медіа вибухнули обуренням щодо позиції країн Перської затоки щодо біженців із Сирії, оглядачі вважають малоймовірним, що їхня позиція може змінитися. Ці держави не мають бажання надавати статус біженця не лише сирійцям, а взагалі нікому.

«Є невелика кількість сирійців, які знайшли притулок у країнах Перської затоки, особливо у Катарі, але всі вони там проживають із тимчасовими візами», – каже заступник керівника програм щодо Близького Сходу та Північної Африки Королівського інституту міжнародних відносин Chatham House (Велика Британія) Джейн Кіннінмонт в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Країни Перської затоки, на відміну від країн Заходу та більшості країн світу, не підписували міжнародної конвенції щодо прав біженців», – зазначає Кіннінмонт.

Позиція країн Перської затоки, продовжує експерт, мотивована тим, що сюди приїжджає багато заробітчан із таких країн, як Пакистан, де політична ситуація є дуже нестабільною.

«Країни Перської затоки занепокоєні, що якщо вони офіційно почнуть надавати статус біженця, то багато тимчасових заробітчан прагнутимуть залишитися у цих країнах на постійно», – наголошує Джейн Кіннінмонт.

Кількість заробітчан у країнах Перської затоки перевищує кількість місцевих мешканців, за винятком Саудівської Аравії та Оману.

(Над матеріалом працювали Charles Recknagel і Тетяна Ярмощук)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG