Доступність посилання

ТОП новини

США висловили занепокоєння, що нарощування воєнної присутності Росії в Сирії може призвести до конфронтації


Російські військові в Тартусі в Сирії, фото з соцмереж 2015 року
Російські військові в Тартусі в Сирії, фото з соцмереж 2015 року

Сполучені Штати Америки попередили, що нарощування воєнної присутності Росії в Сирії може призвести до конфронтації.

Як заявив у вівторок речник Білого дому Джош Ернест, Вашингтон занепокоєний повідомленнями, що Росія могла розмістити в Сирії додатковий особовий склад і авіацію.

За його словами, такі кроки можуть призвести до «великих втрат життя» в Сирії, до збільшення потоку біженців і до посилення конфронтації з коаліцією західних держав проти угруповання «Ісламська держава», яка нині діє в Сирії.

А на брифінгу в Пентагоні речник Міністерства оборони США Пітер Кук, зі свого боку, так само висловив занепокоєння, що будь-яка підтримка режимові президента Сирії Башара аль-Асада може призвести до дестабілізації і буде контрпродуктивною.

Раніше у вівторок, 8 вересня, Міністерство закордонних справ Болгарії підтвердило повідомлення преси, що країна дійсно відмовилася надати дозвіл російським військово-транспортним літакам на перельоти через її повітряний простір до Сирії в період від 1 до 24 вересня. За повідомленням, про цю відмову російську сторону поінформували ще кілька днів тому.

Як заявили в МЗС Болгарії, відмова пов’язана з тим, що інформація, яку отримала болгарська сторона, дала підстави поставити під сумнів заяви російської сторони про мету цих польотів і вантажі для перевезення.

Останніми днями у засобах інформації з’явилися остаточно не підтверджені і не спростовані повідомлення, що Росія може посилювати свою військову присутність у Сирії для підтримки режиму президента Башара аль-Асада в боротьбі з його супротивниками – і з екстремістським угрупованням «Ісламська держава» та місцевим відділком «Аль-Каїди», і з демократичною опозицією, що має підтримку Заходу і країн арабського світу.

У соціальних мережах публікують у зв’язку з цим усе нові фотографії російських кораблів із військовою технікою, що прямують із Чорного моря через Босфор на південь, у напрямку до Сирії, і знімки російських військових у сирійському портовому місті Тартусі. Там розташований пункт матеріально-технічного забезпечення Військово-морського флоту Росії, в якому російські військові перебувають легально, відповідно до двосторонньої угоди ще з 1971 року.

XS
SM
MD
LG