Доступність посилання

ТОП новини

У Мінську так і не домовилися про відведення зброї до 100 мм, мають продовжити в середу


Мартін Сайдік, архівне фото
Мартін Сайдік, архівне фото

У столиці Білорусі Мінську робоча підгрупа з питань безпеки Тристоронньої контактної групи так і не домовилася протягом вівторка про угоду щодо відведення від лінії контакту озброєнь калібру до 100 міліметрів і танків.

Як повідомило пізно ввечері у вівторок Міністерство закордонних справ Білорусі, в засіданні підгрупи оголосили перерву, і поновити переговори мають у Мінську ж зранку в середу, 9 вересня.

Також у вівторок у Мінську зустрілися три інші підгрупи і вся контактна група – спершу «у форматі представників сторін», тобто без участі сепаратистів, які не є її сторонами, потім і з їхньою участю.

Спеціальний представник Організації з безпеки і співпраці в Європі Мартін Сайдік, серед іншого, повідомив, що наступна зустріч Тристоронньої контактної групи має відбутися в Мінську через два тижні, 22 вересня.

За його словами, учасники контактної групи привітали поступ у роботі підгрупи з безпеки, яка готувала домовленість про відведення озброєнь; також представник луганських сепаратистів Владислав Дейнего заперечив повідомлення, ніби переговори про цю домовленість зірвалися.

Крім того, повідомив Мартін Сайдік, політична підгрупа здійснила «конструктивний обмін думками» з питань особливостей окремих районів Донецької й Луганської областей і умов проведення там місцевих виборів. За його словами, ця підгрупа знову збереться в Мінську 15 і 16 вересня. Натомість представники сепаратистів – уже згаданий Владислав Дейнего від луганських і Денис Пушилін від донецьких – заявили, що, на їхню думку, в політичній підгрупі «серйозної динаміки не було» і в її роботі «похвалитися нічим».

Підгрупи ж із економічних і гуманітарних питань досягли обнадійливих результатів, заявив Мартін Сайдік. Ішлося, зокрема, про шляхи забезпечення населення питною водою й електроенергією, а також дослідження стану шахт у конфліктних районах. Як сказав австрійський дипломат ОБСЄ, роботу експертів щодо водопостачання і дослідження шахт профінансує Німеччина.

Також, сказав Сайдік, у перебігу зустрічі Тристороння контактна група привітала встановлення в основному режиму припинення вогню з кінця серпня, що дозволило почати навчальний процес у регіоні. Група очікує, що ця позитивна тенденція утримається і дасть змогу досягти поступу і у вирішенні інших питань.

Тристороння контактна група з участю представників ОБСЄ, України і Росії, в частині засідань якої беруть участь також представники донецьких і луганських сепаратистів, була створена з метою обговорення шляхів мирного врегулювання в частині сходу України відповідно до мирного плану президента України Петра Порошенка в червні 2014 року.

XS
SM
MD
LG