Доступність посилання

ТОП новини

Маккейн закликає припинити «неоімперські амбіції» Путіна в Арктиці


Джон Маккейн
Джон Маккейн

Американський сенатор стверджує, що Росія намагається взяти під контроль водні шляхи в Північному Льодовитому океані

Сенатор Джон Маккейн закликав до активізації співпраці західних союзників у відповідь на те, що він назвав «неоімперськими амбіціями» президента Росії Володимира Путіна в Арктиці та інших регіонах світу, зокрема в Україні. Республіканський сенатор, який нещодавно відвідав Норвегію, Швецію, Латвію, Литву й Естонію, виклав свою позицію в газеті The East Valley Tribune, що видається в штаті Аризона, який він представляє в Сенаті США.

Путін вороже ставиться до наших інтересів, зневажливо ставиться до наших цінностей і намагається заперечити той міжнародний порядок, який американські лідери від обох партій підтримували протягом семи десятиліть
Джон Маккейн

Маккейн назвав Путіна «антиамериканським автократом», який «вороже ставиться до наших інтересів, зневажливо ставиться до наших цінностей і намагається заперечити той міжнародний порядок, який американські лідери від обох партій підтримували протягом семи десятиліть». На думку сенатора, «Росія прагне швидко націоналізувати і взяти під контроль нові водні шляхи через Північний Льодовитий океан, які можуть відкритися не тільки для комерційного судноплавства, а й військової та розвідувальної діяльності».

«Російська військова експансія в Арктиці й північній частині Атлантичного океану – за ознаками – є спробою встановити фактичний контроль над цими життєво важливими територіями, так само як це намагається робити Китай в Південно-Китайському морі», – зазначає сенатор.

Будь-які дії Росії, які перешкоджають руху в Арктиці, можуть нести загрозу миру
Джон Маккейн

Маккейн стверджує, що реакція США на дії Росії в Арктиці «досі була слабкою». «Це викликає занепокоєння, оскільки свобода морів є невід’ємною частиною сучасного способу життя, – пише сенатор. – Будь-які дії Росії, які перешкоджають руху в Арктиці, можуть, зрештою, нести загрозу миру в Атлантиці і міжконтинентальним зв’язкам між США і нашими найближчими союзниками і торговельними партнерами в Європі».

На думку Маккейна, для захисту американських національних інтересів в Арктиці необхідно вдихнути нову енергію в американські альянси і партнерства. «Цього року почався дворічний термін головування США в Арктичній раді, – зазначає він. – Протягом цього терміну нам потрібно зробити одним з наших перших пріоритетів визнання гегемоністських амбіцій Путіна і зміцнення співпраці з нашими арктичними партнерами, щоб не допустити розв’язання Росією нової «великої гри» в Арктиці».

Дивіться також: США та Росія змагатимуться за контроль над Арктикою

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG