Доступність посилання

ТОП новини

Найтихіша стадія конфлікту в Україні за півтора року (світова преса)


«Чи означає це загалом завершення конфлікту, говорити ще зарано. Але, без сумніву, є прогрес як полях битв на сході України, так і в офіційних колах»

Світова преса й далі пише активно про конфлікт на сході України. «Бі-Бі-Сі» звертає увагу на припинення обстрілів у вересні і на те, що нині на Донбасі «найтихіша стадія» за півтора року конфлікту. Також пишуть про оприлюднені дані ООН щодо жертв війни на сході – майже вісім тисяч загиблих. А агентство Reuters процитувало американського представника, який запевнив, що Вашингтон і надалі буде активно фінансово підтримувати реформаторські зусилля українського уряду.

«Бі-Бі-Сі» пише, що нині український конфлікт перебуває на найтихішій стадії за увесь час від початку – себто майже вже півтора року.

У статті цитують міністра оборони України Степана Полторака, який каже, що нині українські війська обстрілюються з позицій сепаратистів лише два-чотири рази на день – це є найнижчим показником за увесь час конфлікту.

Зниження інтенсивності обстрілів припало на час від 1 вересня, коли обидві сторони домовились припинити вогонь.

Це перемир’я, зазначає «Бі-Бі-Сі», зміцнює Мінські мирні угоди, підписані у лютому цього року.

Вперше, як повідомляє кореспондент «Бі-Бі-Сі» у Києві, з’явилася надія на справжній мир у конфлікті між українськими силами і підтримуваними Росією бойовиками.

«Припинення вогню, запроваджене минулого тижня, як виглядає, залишається в силі. Чи означає це загалом завершення конфлікту, говорити ще зарано. Але без сумніву, є прогрес як на полях битв на сході України, так і в офіційних колах», – зазначає «Бі-Бі-Сі».

Важливо також і те, мовиться у статті, що позитивно налаштовані голоси лунають і з табору сепаратистів. А деякі спостерігачі пояснюють несподівану зміну в керівництві угруповання «ДНР», яка сталася минулих вихідних, як можливу ознаку того, що Москва хоче завершити конфлікт.

Але бойові дії можуть знову активізуватися в будь-який момент, попереджає президент Петро Порошенко. «І будь-яка остаточна мирна угода потенційно наштовхнеться на спротив певних кил у Києві, у Східній Україні та в Москві», – мовиться в статті.

«Бі-Бі-Сі» цитує речника Кремля, який визнав, що бойові дії на Донбасі вщухли, але водночас критикував Київ за брак поступу в імплементації інших положень Мінських мирних угод, включно з наданням більших повноважень утримуваним сепаратистами теренів Донецької та Луганської областей.

Тристороння контактна група під егідою ОБСЄ провела зустріч у Мінську у вівторок і обговорила ситуацію уздовж лінії розмежування на сході України, зазначає «Бі-Бі-Сі».

Газета The New York Times пише, що, за даними ООН, кількість жертв конфлікту в Україні досягла майже 8000 людей. Газета зазначає, що ООН покладає провину за те, що конфлікт і досі триває, на Росію, яка надсилає бойовиків та озброєння до України.

Від моменту початку конфлікту у квітні минулого року принаймні 7 тисяч 962 людини загинули і 17 тисяч 811 осіб були поранені, згідно з даними, що їх оприлюднив чільний представник ООН із питань прав людини Зейд Раад аль-Хусейн.

За даними ООН, які наводить газета, понад 400 мирних мешканців загинули або зазнали поранень під час «обміну» вогнем за останні три місяці через те, що порушувались Мінські мирні домовленості, підписані у лютому цього року.

«Найбільшою перешкодою» на шляху до миру є присутність іноземних вояків, потік дуже сучасних і важких озброєнь із Росії, а також брак контролю з боку України за східною ділянкою її кордону з Росією, мовиться у статті.

Доповідь ООН стосується періоду до 15 серпня, а з початком вересня, зазначає газета, сторони дотримуються режиму припинення вогню.

Спостерігачі ООН повідомляли про масові розстріли проросійськими бойовиками, а також тортури, до яких вони вдавалися проти українських полонених. Проте викрадення та приклади статевої наруги були з обох боків конфлікту, зазначає The New York Times.

ООН також повідомила, що українська влада запроваджує законодавство в дусі Мінських домовленостей, але озброєні групи сепаратистів, які контролюють частини Донецької та Луганської областей, створюють свої силові структури, видають свої «паспорти», що не відповідає ані українським законам, ані міжнародним нормам.

Агентство Reuters подає заяву чільного представника уряду США, який сказав, що Вашингтон буде й надалі активно фінансово підтримувати Україну.

Чільний представник Міністерства фінансів США схвально відгукнувся на недавню угоду, що її досягла Україна та її кредитори, і висловив сподівання, що МВФ та міжнародна спільнота будуть і надалі підтримувати Київ.

Представник, який побажав, аби його не називали, через прагнення висловлюватись вільніше, сказав агентству, що МВФ, США та інші розвинуті країни віддані підтримці України, економіка якої зазнала удару через бойові дії між українськими силами та підтримуваними Росією сепаратистами. Але Київ має проводити реформи, додав американський представник.

Щодо недавньої угоди про реструктуризацію боргу обсягом 18 мільярдів доларів, то представник Міністерства фінансів США високо її оцінив, хоча й визнав, що переговори були складними, але угода зрештою задовольняє всі сторони.

Американський представник також висловив надію, що Росія теж пристане на реструктуризацію боргу обсягом у 3 мільярди доларів, що їй винен Київ, сплата якого має початися у грудні цього року.

Якщо Україна оголосить дефолт за російським боргом, тоді Рада директорів МВФ має вирішувати, чи борг Києва Москві є державним, чи комерційним. Якщо буде вирішено, що це державний борг, тоді це ускладнить фінансування України з боку МВФ, оскільки фонд не може допомагати країнам, які мають державні борги іншим урядам.

Наразі представник Мінфіну США не сказав, яку позицію займе Вашингтон, який має найбільшу частку в МВФ, у питанні російського боргу. Але він зазначив, що Вашингтон буде твердо підтримувати Україну, бо вона виконала умови задля отримання пакету допомоги від МВФ загальним обсягом у 17,5 мільярда доларів протягом наступних чотирьох років.

«Тенденція, яку ми спостерігали, говорить про сильну міжнародну підтримку українського уряду, який реалізує свої обіцянки щодо реформування. Така тенденція, я сподіваюсь, збережеться, і надалі матиме місце також підтримка з боку Ради директорів МВФ, оскільки вона пов’язана з фінансовою допомогою Україні, яка триває», – сказав представник Мінфіну США.

Reuters нагадує, що США двічі надавали кредитні гарантії Україні, які залежать від програми МВФ, для підняття української економіки.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG