Доступність посилання

ТОП новини

До чого тут Яценюк?


Микола Петров
Микола Петров

Російська влада шукає нові шляхи для підвищення рейтингу Путіна – російський політолог

Москва – Голова Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін дав інтерв’ю «Российской газете», в якому заявив, що прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк воював на боці чеченських повстанців проти російських солдатів під час бойових дій, які мали місце на території Чечні в 1994-1995 роках. За даними слідства, Яценюк нібито воював у Чечні в бойовому крилі забороненої в Росії організації УНА-УНСО. Через тиждень у Грозному буде суд над тими, хто міг дати свідчення на Яценюка – в тому числі над Миколою Карп’юком і Станіславом Клихом, двома громадянами України, які були затримані в Росії, відповідно, в березні та серпні минулого року. Чому саме зараз виникла чеченська тема в українсько-російському конфлікті? Про це своїми міркуваннями в інтерв’ю Радіо Свобода поділився політолог, професор Вищої школи економіки у Москві Микола Петров.

– Мені здається, що це просто елемент пропагандистської війни, це відома тактика висунення звинувачень, нехай найабсурдніших, які, тим не менш, залишають якийсь слід у суспільній свідомості. Це з одного боку. А з іншого, мені здається, це якась, можливо, превентивна кампанія у зв’язку з тими неприємними речами, на які чекають у найближчому майбутньому, – оприлюднення доповіді по «Боїнгу».

– Чому там раптово виник саме прем’єр Яценюк? Щоб надати цій справі гучності?

– Можливо, це робиться для того, щоб привернути додаткову увагу. І потім з’ясується, що Яценюк до цього не має стосунку, або це Яценюк, але не той Яценюк, або там свідчення змінюються, але інформаційний привід є. І, як не дивно, він сьогодні виглядає, тим не менш, всі це обговорюють, що це, звідки і чому. А це ж відбувається на загальному тлі. 15 вересня будуть слухання у справі Савченко, яка не має формально нічого спільного з тим, що сьогодні говорить Бастрикін, але в цьому гігантському інтерв’ю, яке раптом дав глава Слідчого комітету, широким таким заходом в одну купу намішали найрізноманітніші імена, включаючи і Яценюка.

– У сучасній Росії нікого не дивує, що справи, особливо українських громадян, розглядаються не в Москві, а десь на периферії. Але справу Миколи Карп’юка, Станіслава Клиха, а також Олександра Малофеєва розглядатиме суд у Чечні. Це демонстрація чого?

При формальній єдності судової системи Росії, суди на території Чеченської Республіки дуже сильно відрізняються від усіх інших

– Треба розуміти, що при формальній єдності судової системи Росії, суди на території Чеченської Республіки дуже сильно відрізняються від усіх інших. У тому числі і тим, що навряд чи можна очікувати, що туди поїдуть якісь незалежні спостерігачі або кореспонденти.

Також ймовірно і те, що рішення, які сьогодні Слідчий комітет, а в його особі влада, хотіла б в результаті цих судових розглядів отримати, зробити це в Чечні набагато простіше, ніж де б то не було. І ось тоді можна вважати, що те, що відбувається, а саме – пов’язування якихось сьогоднішніх проблем і розглянутих справ із малореальними подіями Бог знає якого минулого – воно допомагає, в тому числі, і юридично обґрунтувати те, чому ці справи розглядає суд у Чечні.

– Чому російська влада намагається надати цій історії таке значення? Чому треба було згадати Чеченську війну?

Проблема підтримки високого рейтингу Путіна і влади в цілому. І якимись успіхами реальними на театрі військових дій це підкріпити сьогодні не можна

– Мені здається, існує дуже серйозна проблема, яка стоїть перед російською владою, а саме: проблема підтримки високого рейтингу Путіна і влади в цілому, такого військово-вождистського рейтингу. І якимись успіхами реальними на театрі військових дій це підкріпити сьогодні не можна. Немає просто такої можливості, і другого Криму немає, і залишається риторика і підтримання суспільних настроїв, відчуття того, що ми стикаємося з ворогом, який давно і послідовно з нами бореться.

У цьому сенсі пов’язування того, що сталося в 2014 році в Києві, з тим, що відбувалося в 1994 році і пізніше в Чечні, це, як на мене, такий хороший винахід влади. Один винахід – це пов’язати дії київської влади і обізвати це «фашизмом», і таким чином використовувати якісь настрої, особливо в рік 70-річчя перемоги над нацистською Німеччиною. Так і тут, мені здається, робиться спроба і для внутрішнього споживання, і частково для зовнішнього користування – заявити, що ті сили, які привели до Майдану і до зміни влади в Києві, в Україні – це абсолютно ті ж сили, і про це прямо говорить Бастрикін, які в 1994 році воювали проти Кремля, проти російської влади на боці чеченських повстанців. При цьому Бастрикін забуває додати, що інші сили, які реально, а не віртуально, на відміну від Яценюка, дійсно воювали проти російської влади тоді, вони сьогодні, по суті справи, контролюють ситуацію в Чечні.

На цю ж тему:

07.09.2015
«Чеченська справа» Карпюка та Клиха: символічна розправа Кремля над УНСО?

Його били рівно доти, доки він не вивчив калібр, який йому «призначили», і не озвучив його – адвокат українського в'язня в Росії далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG