Доступність посилання

ТОП новини

Польща дає 100 мільйонів євро Україні на облаштування західного кордону


«Просимо більшого залучення Польщі в українські справи, бо мало хто нас розуміє у світі так, як ви нас розумієте» – Яценюк у Варшаві

Український прем’єр Арсеній Яценюк під час одноденного візиту до Варшави заявив, що Польща як ніхто інший розуміє Україну і закликав Варшаву до ще активнішою відстоювання українських інтересів у Євросоюзі. Яценюк також зробив кілька заяв щодо врегулювання конфлікту на Донбасі, зокрема зазначивши, що проведення своїх так званих «виборів» сепаратистами означатиме зрив мінських мирних домовленостей. Яценюк також заручився польським кредитом на 100 мільйонів євро на облаштування західної ділянки українського кордону.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:44 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Прем’єр Арсеній Яценюк заявив у Варшаві що Київ високо цінує вплив Польщі всередині ЄС і підтримку, яку Варшава надає Києву. Цю роль польські політики вже багато років характеризують як «адвоката України в Європі».

«Голос і позиція Польщі в питанні України в ЄС для нас надзвичайно важливі. Просимо більшого залучення Польщі в українські справи, бо мало хто нас розуміє у світі так, як ви нас розумієте», – сказав Яценюк.

Він також наголосив на тому, що Польща довела, що провівши важкі, ефективні реформи – незважаючи на нерозуміння на початку – можна стати членом ЄС. «Але останніми роками ваша країна стала одним із головних двигунів розвитку в ЄС… Тому Польща для України є такою близькою», – сказав Яценюк про Польщу, економіка якої була на підйомі навіть тоді, коли ЄС загалом переживав економічний спад.

Яценюк у Варшаві: Хочемо більшого залучення Польщі до справ України:

Польща чекає на запрошення українських колег до підтримки. Але часто-густо запрошення не приходять з України. Скажімо, це лише перший візит прем’єра Яценюка до Польщі
Лукаш Ясіна

«Польща може підтримувати Україну в багатьох аспектах – у реформі самоврядування, реформі фінансового сектора, прикордонного контролю тощо. Просто Польща чекає на запрошення українських колег до такої підтримки. Але часто-густо запрошення не приходять з України. Скажімо, це лише перший візит прем’єра Яценюка до Польщі», – сказав Радіо Свобода Лукаш Ясіна з польського часопису Kultura Liberalna.

Сепаратистські «вибори» – зрив мінського процесу

Польща якийсь час намагалася якось зрушити з місця мінський процес, який гальмувався через постійні обстріли сепаратистами українських позицій і лунала критикка Варшавою «нормандського формату», висловлювалась готовність теж долучитися до переговорного процесу – чи принаймні всадити цілий ЄС до переговорного столу, а не лише Німеччину і Францію.

«Польський прем’єр-міністр Ева Копач та польський президент Анджей Дуда сьогодні нічого не говорили про «нормандський формат». Але вони багато говорили про «нормандський формат» раніше. Це питання дуже важливе для польської політики. Два тижні тому коли президент Порошенко сказав, що формат міняти не потрібно, то це викликало широкий розголос в Польщі і ніхто не підтримував заяви президента Порошенка», – сказав Ясіна в інтерв’ю.

Можливо, не наполягання на зміні формату нині пояснюється тим, що у вересні на фронті спостерігається затишшя і щоденно мають місце два-чотири обстріли замість десятків, як в останні місяці. Хоча Яценюк у Варшаві закликав до пильності: «Так, інколи стається, що суттєво зменшується кількість обстрілів, але потім знову з’являється».

Польський прем’єр Ева Копач підтримала мінський процес і мирні домовленості. «Розуміємо водночас їхню слабкість», – сказала глава польського уряду, додавши, що позиції Києва та Варшави ідентичні – конфлікт не можна вирішити силовими методами.

А прем’єр Яценюк, відповівши критикам Мінська, заявив, що було два сценарії – «поганий і дуже поганий». Поганий – це хиткий Мінськ, який постійно порушувався, а дуже поганий – це якби Мінська взагалі не було і була б широкомасштабна війна з величезною кількістю жертв.

Яценюк також піддав гострій критиці намагання сепаратистів провести місцеві вибори на територіях Донбасу, які не контролює українська влада, заявивши, що це буде порушенням мінських угод.

«Будь-які спроби Російської Федерації провести будь-які незаконні вибори на цих територіях означають повний і тотальний зрив мінських домовленостей», – наголосив Яценюк.

Як можна іти на виборчу дільницю і опускати бюлетень під дулом російського автомата? Це фікція
Арсеній Яценюк

Угруповання «ДНР» планує провести «вибори» 18 жовтня, а угруповання «ЛНР» – 1 листопада, в той час як місцеві вибори по цілій Україні заплановані на 25 жовтня. «Як можна іти на виборчу дільницю і опускати бюлетень під дулом російського автомата? Це фікція», – сказав Яценюк у Варшаві.

Кредит на кордон

Польща виділила Україні кредит на 100 мільйонів євро на 30 років під 0,15%. «Це фактично під 0%» – заявив Яценюк у Варшаві.

«Згідно з угодою, кредит буде спрямований в тому числі й на модернізацію інфраструктури на дорогах і на кордоні. То є дуже важлива справа – зокрема через все більшу зацікавленість громадян України поїздками до Польщі та країн Європейського союзу, а також через потребу контактів між нашими суспільствами», – сказала Ева Копач.

Кредит буде використано на розбудову 8 пунктів пропуску на західному кордоні України, який є східним кордоном Польщі і Євросоюзу. Цю ділянку кодону щорічно перетинають 8 мільйонів громадян з обох боків – і ці показники ростуть.

Як сказав Яценюк, через ці пункти пропуску щоденно проходить 50 тисяч людей, 15 тисяч автомобілів і 2 тисячі великих вантажівок. Відтак, 60% коштів польського кредиту Київ спрямує на будівництво доріг на пунктах пропуску, а 40% – на розбудову прикордонної інфраструктури.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG