Доступність посилання

ТОП новини

Форум видавців у Львові: нові книжки, посилена охорона, сотні заходів і політичний присмак


У Львові стартує ХХІІ книжковий Форум видавців

Львів – У четвер, 10 вересня, у Львові розпочинається Форум видавців. Триватиме він до 13 вересня. Заплановано понад 1400 літературних заходів, дискусій. На участь у форумі погодилося менше видавців, ніж торік. Однією з причин цього експерти називають економічні труднощі. Торік книжка в середньому коштувала до 50 гривень, а зараз – до півтори сотні.

На часі чи не на часі Форум видавців, коли на Донбасі тривають бойові дії, про це дискутували торік, говорили і цього року. Але Форум потрібен, бо народ, який не читає, програє в усьому, наголошують організатори заходу. До слова, учасники АТО і їхні рідні зможуть на ярмарок і усі заходи потрапити безкоштовно, їм віритимуть на «слово». Загалом цього року вхідний квиток на Форум – 20 гривень.

Якщо минулого року книжка в середньому була 40-50 гривень, то сьогодні 50-150 у твердій обкладинці і з гарним друком
Василь Гутковський

Суттєве подорожчання поліграфічних матеріалів помітно вплинуло на вартість книжки. «Книжка зросла у ціні у кілька разів, це проблема. Витратні матеріали подорожчали. Якщо минулого року книжка в середньому була 40-50 гривень, то сьогодні 50-150, якщо тверда обкладинка і гарний друк. Хоча у нас були паперові комбінати, львівський комбінат фарб, на сьогодні все зачинилось, не працює. Целюлозу з Росії привозять, з інших країн. Тут потрібно стимулювати, щоб західні інвестори заходили на ринок», – каже директор видавництва «Піраміда» Василь Гутковський.

Попри те, що книжка подорожчала, попит саме на українську книгу нині таки є. А українські книгарні потребують більше літератури, виданої в Україні. Для видавців на Форумі важливо дізнатись про смаки українського читача, щоб ці побажання врахувати у майбутньому.

Читач вирішує долю книжки

«Видавництво Старого Лева» стало рекордсменом на нинішньому Форумі щодо запропонованих літературних новинок (їх понад сорок), а це книжки для різного віку людей, є чимало перекладної літератури.

Форум – це зріз суспільної думки
Назар Ковальчук

«Для нас Форум важливий не лише запрезентувати новинки, але поспілкуватись з людьми. Ми хочемо бачити, що людям потрібно те, що ми робимо. Форум – це зріз суспільної думки, якщо ми робимо 40 новинок і 36 – успішні, то ми це робимо правильно», – говорить Назар Ковальчук, менеджер видавництва.

На цьогорічному Форумі організатори очікують 50 тисяч відвідувачів. Заходів заплановано понад 1400 для всіх вікових категорій, а це не лише презентації книг за участю авторів, але й численні дискусії про літературні тенденції, проблеми книговидання, відбудеться тиждень сучасної драматургії, українсько-єврейські зустрічі, «Ніч поезії та музики», кінопокази, тематичні майданчики, майстер-класи для дітей. У рамках Форуму українські письменники читатимуть свої твори для в’язнів у виправній колонії, щоб бодай трішки змінити життя тих, хто сидить за ґратами.

Вартість оренди відлякала?

Вперше Форум відбувається за фінансової підтримки Міністерства культури, допомагали місцеві органи влади, приватні підприємці. Та цієї фінансової підтримки виявилось недостатньо, щоб провести книжкову імпрезу. Оренда за місце для видавців на книжковому ярмарку зросла, за їхніми словами, на 20%. Дехто навіть відмовився приїхати у Львів через оплату. Для прикладу, письменники, брати Капранови повідомили у соціальних мережах, що не братимуть участь у Форумі, пояснивши тим, що «організатори виставили їм рахунок на 4 тисячі гривень, щоб у мерії отримати для них дозвіл на торгівлю на проїжджій частині вулиці».

Видавці розуміють, які величезні гроші ми витрачаємо, щоб розповсюдити інформацію про них
Олександра Коваль

«Повний кошторис проведення Форуму близько – 4 мільйони гривень, державна підтримка значно менша. Ми мусимо заробити, щоб Форум провести, щоб оплатити всі витрати. Вони зросли, все дуже подорожчало. Ціни на книжки зросли у два-два з половиною рази. Подорожчала поліграфія, видавці розуміють, нарікаючи на високі ціни на поліграфію, які величезні гроші ми витрачаємо, щоб розповсюдити інформацію про них», – каже президент громадської організації «Форум видавців» Олександра Коваль.

А ще ярмарок має не лише запах книжок, але й присмак політики. Запрошує, як повідомляють організатори, одна з політичних партій, нещодавно створена на теренах трьох областей Західної України. «Партія запрошує на Форум. Я вважаю, що вона має право, тому що інші не запрошують. Було виділено часткове фінансування, інформаційна підтримка», – пояснює Олександра Коваль політичний підтекст.

Як і торік, російські видавці на Форумі не будуть присутні, але у Львів приїдуть російські письменники. Спеціальними гостями Форуму визначено 22 особи, серед них письменники зі США, Німеччини, Польщі, Англії, України. У рамках Форуму проходить літературний фестиваль, в якому беруть участь 350 авторів з понад 20 країн світу. Цього року Палац мистецтв, де відбуватиметься книжковий ярмарок, посилено охоронятимуть силовики, щоб гарантувати відвідувачам безпеку.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG