Доступність посилання

ТОП новини

Режим «очікування» для українських біженців затягується


Вимушені переселенці з Криму та східних регіонів України під час пікету біля українського парламенту в Києві, 5 червня 2014 року
Вимушені переселенці з Криму та східних регіонів України під час пікету біля українського парламенту в Києві, 5 червня 2014 року

Як Німеччина приймає мігрантів з України

Берлін – Війна на сході України спричинила міграцію майже двох мільйонів тамтешніх мешканців, котрі здебільшого осіли в західних і центральних регіонах країни. Але значна частка їх рушила в далекі світи, де сподівається знайти і мирне, і заможніше життя, у тому числі – в Німеччині. Як приймає їх ця країна, яка із самого початку агресії Росії проти України усіляко намагається сприяти у подоланні і воєнної, і гуманітарної кризи?

Режим «очікування» для українських біженців затягується
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Серед майже мільйона біженців із Сирії, Іраку, балканських країн вирішення своєї долі чекають близько двох тисяч українців, вигнаних війною з рідних домівок. Їм надали тимчасовий притулок у гуртожитках, де вони чекають на рішення соціальних відомств, які мають винести вердикт: надасть їм Німеччина право на постійне мешкання чи відмовить? Але надії на це дедалі більше тануть, оскільки досі такий дозвіл одержали лише кілька осіб.

У режимі «очікування» серед інших перебуває і молода сім’я – Оксана, Сергій і їхній дворічний син Сашко, яка теж сподівається на щастя у мирному Берліні. Утім, відомство у справах іноземців має намір повернути українців з дитиною на батьківщину до Луганська. Адже вони прибули до Німеччини за туристичними візами, термін яких невдовзі спливає. Тож сім’я поки що залишається у «підвішеному» стані:

Половина нашого будинку розвалена – від нього залишилися самі руїни
Оксана з Луганська

«Я не уявляю, як ми повернемося туди. Там триває війна, безкінечно стріляють. Половина нашого будинку розвалена – від нього залишилися самі руїни. Мої родичі давно пороз’їжджалися, хто куди зміг. Я навіть не маю з усіма зв’язку», – з острахом розповідає Оксана.

Утекти від війни будь-якою ціною

Питання біженців українських, як і з Близького Сходу і балканських країн зачепило загальні питання співіснування націй у Європі. Для Ганса-Ґерта Петтеринга, голови Фонду Конрада Аденауера, це є можливістю зближення людей:

Те, що ми переймаємося людьми, котрі прибувають до нас із країн, де триває війна – це позитивний знак
Ганс-Ґерт Петтеринг

«Те, що ми переймаємося людьми у неймовірно складній ситуації, котрі прибувають до нас із країн, де триває війна – це позитивний знак при тому, що я розумію, що понад усе нам потрібні конкретні рішення. Щодо цього маємо разом усе обговорити у Європейському Союзі», – сказав пан Петтеринг в інтерв»ю «Дойчландфунк».

Відомство у справах іноземців запевнює, що ситуація в Україні безперечно буде врахована під час вирішення питання про перебування громадян України в Німеччині. Але чи стане це вирішальним чинником – наразі невідомо. Спостерігачі занепокоєно попереджають, що цілком можлива їхня депортація в Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG