Доступність посилання

ТОП новини

Корпус миру США повертається в Україну


Волонтери Корпусу миру в аеропорту
Волонтери Корпусу миру в аеропорту

Корпус миру відновлює свою роботу лише у центрі і на заході України – від Полтави до Закарпаття

Корпус миру США відновлює роботу в Україні та сподівається повернутися в Крим і на Донбас. Про це в ексклюзивному інтерв’ю Голосу Америки сказав новий директор освітньо-допомогової добровольчої програми Денні Робертсон. Він розповів про те, що новим наголосом у роботі волонтерів, окрім викладання англійської мови, стане розвиток громадянського суспільства. Дені Робертсон сказав, що багато американських добровольців зараз обирають можливість попрацювати саме в Україні.

Копус миру США було евакуйовано з України у лютому 2014 року. Тепер організація відновлює свою роботу після більш як річної перерви. Рішення призупинити діяльність місії приймали у розпал Майдану. Побоювалися за безпеку волонтерів – простих американських громадян без жодного дипломатичного статусу, які жили і працювали у маленьких містах і містечках по всій Україні. Тієї тривожної зими, відлітаючи із Борисполя, вони вірили: прощаються не назавжди. Згадує директор місії Денні Робертсон.

Ми мали чіткий намір повернутися
Денні Робертсон

«Ми мали чіткий намір повернутися. Питання полягало у тому, куди саме ми зможемо відправити наших волонтерів, і як скоро ситуація стабілізується настільки, щоб волонтери могли служити, не наражаючи себе на ризик», – розповідає Робертсон.

Рішення повернутися було прийняте у квітні. А у травні Київ вже зустрічав перших ластівок.

«Багато волонтерів, евакуйованих у 2014 році, так сильно хотіли повернутися, що поставили своє життя в Америці «на паузу»: не шукали постійної роботи, жили в очікуванні, – продовжує Робертсон. – Дехто зізнався, що кожного дня перевіряв свою поштову скриньку, чи не прийшов електронний лист про те, що місія відкривається і можна їхати. Тож як тільки було прийняте рішення про відновлення Корпусу миру в Україні вони почали повертатися назад».

Корпус миру відновлює свою роботу лише у центрі та на заході України – від Полтави до Закарпаття. В окупованому Криму та охопленому війною Донбасі місія поки що нездійсненна.

Настане час, коли ми зможемо повернутися в Крим
Денні Робертсон

«Ми знаємо, що в Криму є організації, які і зараз радо прийняли б волонтерів Корпусу миру. Але сьогодні про це важко говорити. Нам, звичайно, шкода, що люди нас потребують, а ми не можемо цю потребу задовольнити, – скрушно зауважує Денні Робертсон. – Але ми плекаємо ту саму надію, що і багато українців: що настане час, коли ми зможемо повернутися в Крим».

Наразі вони прибувають малими хвилями. З евакуйованих торік понад двохсот добровольців уже повернулися тридцятеро. Нову велику групу з 59 волонтерів очікують у жовтні. Ще одна група новобранців прибуде на початку наступного року. Як прогнозують у Корпусі миру, українська програма швидко відновить свій статус найбільшої в світі.

Багато волонтерів Корпусу миру хочуть поїхати служити не будь-куди, а саме в Україну
Денні Робертсон

«Зараз багато волонтерів Корпусу миру просяться в Україну. Хочуть поїхати служити не будь-куди, а саме в Україну», – зазначає керівник місії Корпусу миру в Україні.

Україна популярна, американці зацікавлені тут попрацювати. Та й в самій Україні все більше шкіл, організацій, громад просять надіслати їм американських волонтерів. За понад 20 років, відколи тут діє Корпус миру США, лід недовіри розтанув.

Денні Робертсон згадує власний волонтерський досвід. У 1970-х роках він служив добровольцем на Філіппінах.

«Тоді вони думали, що я шпигун – це один з великих світових міфів. Напевно подібні уявлення породжені тим, що людям з інших країн буває важко зрозуміти, чому американець погоджується безплатно працювати в країні, де він не матиме усіх тих вигод і комфорту, які мав би вдома. І очевидно, люди думають, що тут щось нечисто, якась має бути таємна причина. Але насправді у цьому вся суть Корпусу миру – у щирому служінні. Тому всупереч міфам Корпус миру залишається популярним серед американців та в усьому світі», – переконаний Денні Робертсон.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG