Доступність посилання

ТОП новини

Війна з Україною знищить самого Путіна (огляд преси)


Найпростіший спосіб продемонструвати Путіну свою уявну велич – це розпочати війну

Головна новина останніх днів – перший по-справжньому мирний тиждень на Донбасі. Газета «Сегодня» не виключає, що це може стати поворотним пунктом для майбутнього країни. Це хороша новина не тільки для самого регіону, а й для решти країни, яка послала десятки тисяч солдатів на фронт. Хороша новина це і в плані перспектив, тому що тільки завершення війни може стати ключем, який відкриє двері до відновлення економіки. Газетярі пов’язують тишу на Донбасі з голосуванням у Верховній Раді щодо змін до Конституції. Першим його наслідком стало відсторонення від влади в «ДНР» Андрія Пургіна – одного з небагатьох ідеологів в керівництві сепаратистів, який об'єднав навколо себе противників Мінського процесу в Донецьку. Не випадково першим же меседжем лідера донецьких сепаратистів Олександра Захарченка після відсторонення Пургіна стала заява про необхідність виконання домовленостей Мінська-2. І також невипадково слідом за голосуванням у Раді і відстороненням Пургіна з'явилася новина про те, що «нормандська четвірка» (президенти України, Росії, Франції та канцлер Німеччини) домовилася зустрітися на початку жовтня. Оскільки глави держав ніколи не домовляються про зустріч, не маючи підготовлених домовленостей, є підстави чекати, що протягом місяця Мінський процес зробить значний крок вперед. Докладніше про це «Сегодня» розповідає у статті «Справжній мир і справжні вибори».

Журналістам газети «День» також хотілося б, щоб це перемир’я було стратегічним, але зараз це лишень домовленості про режим тиші, переконує видання. Бандформування є в даному випадкові лише представниками волі Москви, від якої цей мир і залежить. Самі угруповання «ЛНР» і «ДНР» на ситуацію не впливають. Кремль же погодився на перемир’я через те, що очікується виступ Путіна в ООН. До цього виступу і триватиме перемир’я. У Кремлі заявляють, що «ЛНР» і «ДНР» готові провести вибори згідно з українським законодавством. Проте, як можна на Донбасі проводити вибори за українським законодавством за нинішніх умов, якщо там ніде навіть не висить український прапор, наголошує видання. Сепаратисти не вважають окупований Донбас частиною України. Це й підриває стратегічну перспективу перемир’я. Зараз залишилася надія на мінські перемовини. Попри те, що не все там гладко, питання про відведення озброєння калібру менше від 100 міліметрів вирішується. Тому деескалація конфлікту все ж намітилася, констатує газета «День» у статті «Затишшя перед... миром?»

Утім, як стверджує газета «Україна молода», у Кремлі готуються до затяжного збройного протистояння з Україною. У публікації «Ведмідь не спить» видання пише, що незважаючи на відносне затишшя у зоні АТО, яке триває вже другий тиждень, Росія продовжує концентрувати вздовж кордону з Україною велику кількість військовослужбовців. Тож загроза наступу російських військ на сьогоднішній день зберігається. Відтак не варто сподіватися, що російський ведмідь вгамувався. Про те, що Кремль готує затяжне протистояння з Києвом, опосередковано свідчить той факт, що Росія розпочала будівництво величезної військової бази за 25 кілометрів від українського кордону просто посеред кукурудзяного поля. Докладніше про нього розповідає газета «Україна молода».

Війна на Донбасі – це особиста війна Путіна, стверджує в газеті «День» письменник і фотограф Сергій Лойко. Господар Кремля хоче бути великим. Можна таким бути, газифікувавши всю країну або ув’язнивши всіх корупціонерів. Але Путін не робить цього. Найпростіший спосіб продемонструвати свою уявну велич – це розпочати війну. Йому потрібен інформаційний привід для компенсації своєї потреби в марнославстві. І війна з Україною – це привід довести собі свою винятковість. Раціонального зерна в цій агресії немає. І ця війна врешті-решт знищить самого Путіна, наголошує Сергій Лойко в газеті «День». Стаття так i називається «Війна з Україною знищить самого Путіна».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG