Доступність посилання

ТОП новини

Безвізовий режим Україні можуть надати «авансом» – Огризко


Володимир Огризко
Володимир Огризко

«Європейський союз повинен дати нам сигнал солідарності»

Київ – Впровадження безвізового режиму буде найкращою агітацією за європейський вибір та стимулюванням впровадження реформ в Україні. Так вважає колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко. Тому, зауважує він, навіть якщо український уряд не виконає всіх умов, Європейський союз має впровадити його «авансом». Цей крок з боку ЄС стане «сигналом солідарності» з українцями, зауважив експерт в прямому ефірі Радіо Свобода.

Безвізовий режим може бути «авансом» – Огризко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:10 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Лунає така думка, що, мовляв, ЄС хоче нам якось завадити в отриманні безвізового режиму. Це насправді не відповідає дійсності. Ми маємо безліч прикладів, як йшли цим шляхом наші попередники зі Східної Європи і пострадянського простору, зокрема Молдова.

Людина, яка ще не бувала в країнах Європейського союзу, побувавши там один раз зрозуміє, чому потрібна європейська інтеграція України

На мою думку, тут жодної конспірології чи злих намірів немає. А йдеться про певні критерії, які справді треба виконати. І, власне, це і буде відповіддю на те питання, чи отримає (і коли?), Україна безвізовий режим. Те, що він потрібен – сумніву немає. Людина, яка ще не бувала в країнах Європейського союзу, побувавши там один раз зрозуміє, чому потрібна європейська інтеграція України. Це буде найкращою агітацією за європейський вибір нашої країни.

З моменту зміни влади ми реально могли б вже давно наблизитися до виконання необхідних критеріїв

А тепер щодо конкретики. Це те, про що наша влада повинна була думати кілька років тому. Я не беру зараз час Януковича, це окрема історія. Але щонайменше з моменту зміни влади ми реально могли б вже давно наблизитися до виконання необхідних критеріїв. Пам’ятаєте, на початку цього літа були доволі жорсткі заяви наших керівників про те, що ще трошки і ми все виконаємо. На превеликий жаль, здається, цього «трошки» ще не вистачає.

Цим кроком, навіть авансом, Європейський союз дуже серйозно стимулюватиме інші внутрішні процеси в Україні

Якою буде реакція Європейської комісії? Безумовно, якщо критерії не будуть виконані, позитивного рішення не варто очікувати. Але тут я би зважав на загальнополітичну ситуацію і на те, що цим кроком, навіть авансом, Європейський союз дуже серйозно стимулюватиме інші внутрішні процеси в Україні. Тому я не виключаю навіть такої ситуації, що в разі, коли якісь певні елементи не будуть достатньою мірою виконані, все-таки гору візьме політичне мислення. Політичні рішення, які будуть позитивними відносно України. Європейський союз повинен дати нам цей самий сигнал солідарності, і питання про безвізовий режим якраз, на мою думку, є одним з таких.

В Україна нещодавно побувала оцінювальна місія Європейського союзу. Її експерти до середини грудня мають підготувати фінальний звіт, на основі якого ЄС ухвалюватиме рішення щодо можливого скасування віз для українців уже з наступного року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG