Доступність посилання

ТОП новини

Церкви та релігійні громади Німеччини реагують на проблему біженців


Біженці у Німеччині, вересень 2015 року
Біженці у Німеччині, вересень 2015 року

«Німці роблять дуже багато безплатно, тож і ми маємо допомагати мігрантам у ситуації, яка склалася» – голова мусульманської організації

Берлін – Майже 350 тисяч утікачів від війни і злиднів з Африки та Близького Сходу захопили Європу зненацька. Одні називають цьогорічне масове переселення, що не сходить екранів телевізорів, економічною міграцією і вимагають припинити чи, принаймні, впорядкувати цей процес. Інші звертають увагу на велику кількість родин з малими дітьми, що втікають від війни, і кажуть, що це – біженці, яким потрібно надати негайну допомогу. Багато волонтерів європейських країн допомагають цим людям у дорозі. Але небезпеку становлять праві радикали, що вже почали підпалювати місця тимчасового мешкання прибулих. Політики правих партій лякають своїх виборців радикальними ісламістами, котрі пробираються до Європи, щоб зруйнувати європейське суспільство. Відповідь на цей виклик шукають релігійні громади, зокрема, німецькі, адже саме до Німеччини здебільшого прямують нові переселенці.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:28 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Проблема біженців набрала в Європі такої ваги, що навіть папа Римський Франциск закликав кожну католицьку громаду прийняти одну сім’ю біженців. У Німеччині католики – найбільша релігійна спільнота. Тут їх понад половина з 60 відсотків громадян ФРН, які запевняють, що вони – християни.

Мюнхенський кардинал і голова Німецької конференції єпископів Райнгард Маркс повідомив, що його церква вже спрямувала на потреби прибулим 73 мільйони євро і надалі готова платити. Гроші, за його словами, – не проблема:

Складно бачити багатьох людей, котрі з вагомих, із дуже вагомих причин кажуть, приміром: «Я не бачу для моєї сім’ї майбутнього в Еритреї, Іраку чи Сирії»
Райнгард Маркс

«Таку скрутну ситуацію, як у Європі, так і на її зовнішніх кордонах, як нині, я не міг уявити. Біженці є виразниками цієї кризи. За останні 25 років світ став дуже й дуже небезпечним. Напружена ситуація у Європі посилилась, на її кордонах немає жодної політичної опції щодо того, як можна вирішити проблему, починаючи з України, через Ірак і Сирію до африканських країн. Я не бачу, як цю кризу можливо було б швидко розв’язати. Тиск і надалі залишиться. Тому ще складніше бачити багатьох людей, котрі з вагомих, із дуже вагомих причин кажуть, приміром: «Я не бачу для моєї сім’ї майбутнього в Еритреї, Іраку чи Сирії», – розмірковує кардинал Райнгард Маркс в інтерв’ю радіо «Дойчландфунк».

Він також уважає, що приходи мають перевірити, чи є змога надати мігрантам приміщення, приміром, монастирі, школи чи гуртожитки.

Рекордний приплив біженців змінить Німеччину, заявила канцлер ФРН Анґела Меркель після того, як 20 тисяч мігрантів прибули сюди лише впродовж минулих вихідних. Вона сподівається, що зміни будуть на краще, і що німецьке суспільство впорається з цим викликом. На утримання біженців буде спрямовано 10 мільярдів євро наступного року, але значні кошти збирають і релігійні громади, зокрема, мусульманська.

Хто робить добро, буде нагороджений в іншому житті – німецькі мусульмани

Німецькі мусульмани, здебільшого, турецького походження, налічують від 2 до 4,5 мільйона осіб, чи від 2,4 до 5,5 відсотка від кількості населення. Незважаючи на те, що їх небагато, вони роблять чимало для духовної та інтеграційної асиміляції прибулих вірян. Що має сприяти прискоренню їхнього правового визнання. Майже дві третини тих, хто торік звернувся із заявою про притулок, представники ісламської віри.

Німці роблять дуже багато безплатно, також і ми маємо допомагати мігрантам у ситуації, яка склалася
Мугамад Абдул Разак

Як і християни, мусульмани переконані, що той, хто робить добро ближньому, буде нагороджений у потойбічному світі. Приміром, німецько-арабська громада «Будинок мудрості» у Берліні прийняла 50 біженців. Також й інші мечеті та мусульманські спілки активно допомагають своїм одновірцям. «Німці роблять дуже багато безплатно, також і ми маємо допомагати мігрантам у ситуації, яка склалася», – говорить Мугамад Абдул Разак, голова «Ініціативи берлінських мусульман», котрій належить 12 мечетей у столиці Німеччини.

Десятки громад при мечетях організовують обіди для біженців-мусульман. Утім, так само, як і для людей інших віросповідань. Яку релігію сповідують нужденні сирійці, африканці, албанці чи косовари, в них не питають. Щотижня у мусульманських спілках відбуваються зібрання їхніх членів, щоб порадитися, як можна допомогти ще більше? Мечеті збирають одяг, іграшки для дітей, а активісти спілкуються з мігрантами арабською, допомагають заповнити заяви про притулок, перекладають під час відвідувань відомств. Інші, як доцент мусульманської релігійно-педагогічної академії у Відні Надим Мазарве, допомагають приватно:

Почали видавати щодня їжу під час посту. Розраховували на приблизно тисячу осіб, а приходило чотири тисячі
Надим Мазарве

«Перед початком Рамадану ми помітили, що ситуація з біженцями погіршилася, і я зі своїми братами вирішив, що ми маємо неодмінно допомогти. Звернулися до місцевої мечеті. Там ми почали видавати щодня їжу під час посту. Розраховували на приблизно тисячу осіб, а приходило чотири тисячі. Я також помітив, що й люди беруть до себе біженців, котрі залишилися без житла. Наша релігія дає нам завдання допомагати слабким і навчає любити один одного, незалежно від віросповідання», переконаний Надим Мазарве.

Він надав притулок одному з біженців, поселивши у вільну кімнату. Також члени союзу «Молодий, ісламський, активний» спілкуються зі своїми ровесниками-мігрантами, знайомлять з новими місцями проживання і допомагають прижитися.

Важливі соціальні партнери

Як каже Абдул Разак, допомога біженцям – чудова можливість «довести місту, у якому мешкаємо, що ми – важливі суспільні партнери». Абдул Разак зустрічається з лікарями та прихильниками спілки «Медична і гуманітарна допомога». Разом вони збиратимуть гроші для сімей із Сирії і вже безплатно лікують людей з кризових регіонів, а психологи, котрі володіють арабською, опікуються травмованими.

Проте Абдул Разак вбачає також небезпеку в тім, що до помічників можуть приєднатися фундаменталісти, котрі спробують скористатися безпомічністю біженців, щоб налаштувати їх вороже. Під час Рамадану у липні-червні багато мечетей відчинили двері для тих, хто потребував притулку, також і вночі. Нині від цього довелося відмовитися – саме через побоювання, що й екстремісти можуть скористатися можливістю пробратися до мечеті.

Місцеві екстремісти з числа правих радикалів грають на страху людей перед новоприбулими. Але влада намагається приборкати ці настрої. Канцлер Меркель різко засудила акти насильства щодо біженців, які у Німеччині останнім часом почастішали. Речник Меркель сказав, що вона «обурена тим, як ультраправі екстремісти і неонацисти намагаються поширити їхні ідіотські настрої ненависті довкола притулку для біженців».

Канцлер назвала такі факти «негідними країни» й такими, що «не мають будь-якого виправдання». Уряд Німеччини заявив, що до кінця року розраховує надати притулок 800 тисячам біженців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG