Доступність посилання

ТОП новини

Військова допомога США посприяла зупиненню наступу сепаратистів на Донбасі – Нуланд


Нуланд: зовнішній тиск – це загроза, але не менша загроза – розбрат в самій Україні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Нуланд: зовнішній тиск – це загроза, але не менша загроза – розбрат в самій Україні

Помічник державного секретаря США Вікторія Нуланд вважає, що військова допомога США допомогла Україні зупинити наступ бойовиків на Донбасі.

«Ми надаємо оборонну військову допомогу. Як я сказала, 244 мільйони доларів. Ми робимо більше, ніж будь-яка інша країна щодо забезпечення навчання й оснащення України. На мій погляд, це мало значний вплив на ситуацію на полі бою. Україна змогла зупинити наступ, і навіть впродовж останніх чотирьох-п’яти місяців, коли сепаратисти за підтримки Росії намагалися захопити нові міста – наприклад, Мар'їнку та інші. Українські сили, дедалі справніші, відтиснули їх назад, збільшивши ціну для Росії. Я вважаю, це сприяло тому, що ми маємо припинення вогню зараз», – зазначила Нуланд у суботу, 12 вересня, під час 12-ї щорічної конференції YES, що проходить у Києві.

У США багато політичних діячів виступають за надання Україні також летальної зброї. Президент Сполучених Штатів, які наразі надають Україні нелетальну військову допомогу, Барак Обама досі відмовляється схвалити це, заявляючи, що виступає за політичне, а не воєнне вирішення конфлікту на сході України. Але у Вашингтоні щоразу наголошують, що це рішення не остаточне і може бути змінене в разі ескалації агресії Росії.

У червні міністр оборони України Степан Полторак заявив, що всі країни-члени НАТО підтвердили, що можуть переглянути рішення тим часом не надавати Україні летальної зброї. Такий перегляд буде можливий у разі, якщо «країна-агресор» буде далі «брутально» порушувати мінські угоди.

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. У свою чергу Москва будь-які звинувачення відкидає. Росія зазначає, що на Донбасі можуть бути російські «добровольці».

XS
SM
MD
LG