Доступність посилання

ТОП новини

Російський кредит кидає тінь на фінансову допомогу Україні


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Два роки тому Кремль дав кредит режиму Януковича за лояльність Росії. Нині ж Москва погрожує використати цей кредит, аби відрізати Україну від допомоги МВФ

Коли Москва дала Києву кредит у 3 мільярди доларів у 2013 році як заохочення, щоб він тримав Євросоюз на відстані витягнутої руки, багато українців розглядати ту позику як отруєну чашу і додаткову причину позбутися тодішнього президента Віктора Януковича. Нині ж українці бачать, яким небезпечним був той подарунок на тлі того, як Росія погрожує заблокувати майбутню фінансову допомогу Україні з боку МВФ, якщо Київ повністю не розрахується за російський кредит у грудні цього року.

Тема російського кредиту перебувала довгий час у тіні на тлі потрясінь в Україні і, як виглядало, не створювала проблем для Києва, незважаючи на суперечливе джерело цих грошей. Три мільярди доларів були першим траншем із 20-мільярдного кредиту, що його Росія надала з метою утримати Київ від підписання Угоди про асоціацію з ЄС і спонукати Україну натомість приєднатися до Митного союзу.

Але після надходження у грудні 2013 року першого траншу в 3 мільярди доларів, наступні транші були зупинені після втечі Януковича з країни під час Революції гілності.

Відтоді Україна сплачувала відсотки по російському кредиту, незважаючи на кардинальне погіршення відносин між двома країнами. Але нині, як виглядає, Москва знайшла нове застосування цього кредиту, використовуючи його як засіб додаткового тиску на Україну в час, коли Київ ще не оговтався від анексії Росією Криму та інспірованого Москвою збройного заколоту на Донбасі та на тлі падіння української економіки на 20 відсотків.

Тиск із Москви має місце на тлі зусиль України щодо реструктуризації величезного боргу у 72 мільярди доларів, що є частиною плану МВФ по підтримці економіки України. Група приватних кредиторів, на яку припадає половина комерційних боргів України, погодилась у серпні на 20-вісоткове списання боргу.

Однак, Москва каже, що борг Києва не є комерційним, а кредит був позикою одного уряду іншому. Відтак, мовляв, це не підпадає під реструктуризацію. Москва також сказала, що в разі, якщо Україна вчасно не сплатить позику, тоді Росія виступить проти подальшої фінансової допомоги МВФ Києву.

Погроза є серйозною, бо Москва та Київ є членами МВФ, а правила Фонду кажуть, що він не може надавати допомогу, якщо країна має державний борг перед іншою країною. Зупинка ж фінансування з боку МВФ зробить Україну банкрутом, бо сьогодні Київ дуже залежить від грошей МВФ, оскільки Україна має низькі міжнародні рейтинги і їй важко робити зовнішні запозичення.

МВФ буде думати

МВФ наразі не визначив офіційно своє ставлення до проблеми. Однією з причин, можливо, є та, що МВФ не вирішив, чи російський кредит є державним, як наполягає Москва, чи комерційним, як розглядає його Київ.

«Кредит не є «офіційним» лише тому, що позичальником був інший уряд», – каже Радіо Свобода Марк Вейдермаєр, професор Університету Північної Кароліни у США.

Він додає, що цей кредит має ознаки і державного, і комерційного.

Однією з причин, чому Росія вважає кредит міждержавним, бо надавала його Україні під 5 відсотків – це нижче 12 відсотків, які зазвичай були притаманні комерційним кредитам на той момент.

У той сам час, євробонди були викуплені як інвестиція російський фондом, який частково обслуговує пенсійну систему. Це свідчить, що мав місце розрахунок на отримання прибутку і що кредит був комерційним.

Варіанти дій Києва: третього шляху немає?
Як МВФ відреагує на цю двозначність, важко наразі передбачити. Вже звучали голоси, які закликали МВФ, який хоче зменшити борговий тягар України, щоб Фонд тихенько натиснув на Москву аби вона відмовилась від вимоги повної сплати кредиту Україною і натомість узгодила меншу суму з Києвом, яку той мав би сплатити.

«Звичайно, що МВФ знає, що однією з речей, яку він може зробити для досягнення угоди – це залишити невизначеним своє ставлення до цього кредиту. Якщо у росіян буде 100-відсоткова впевненість, що МВФ розглядатиме це як державний кредит і дозволить Росії накласти вето на подальші транші МВФ, тоді Росія не матиме взагалі будь-якої зацікавленості вести переговори», – каже Вейдермаєр.

Але інші експерти кажуть, що МВФ має переконати Київ повністю сплатити борг, усунувши можливість Москві використовувати це питання як важіль впливу на Україну.

«Росія ніколи не погодиться на зменшення боргу, як наполягає МВФ, і, я думаю, у підсумку МВФ скаже Україні сплатити той борг. І в середньостроковій та довшій перспективі саме це, ймовірно, найкраще і відповідає українським інтересам», – зазначив в інтерв’ю професор Ноттінгемського університету в Британії економіст Адам Свейн.

Він додає, що чіткого третього шляху в України немає. Якщо Україна просто відмовиться повністю сплачувати російський кредит або призупинить виплати, тоді автоматично буде дефолт по євробондам. А з таким статусом важко буде повернутися на ринок зовнішніх запозичень у 2017 році, що є потрібним для того, щоб підкидати фінансові дрова в український економічний котел.

(Над матеріалом працювали Чарльз Рекнагел та Ростислав Хотин)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG