Доступність посилання

ТОП новини

Час подумати, як українським солдатам вистояти проти російських танків – генерал Петреус


Захід має наростити обсяги нелетального озброєння для України - генерал Петреус
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

У Держдепартаменті США обіцяють моніторити, чого потребує Україна

США продовжать підтримувати Україну на шляху реформ, заявила помічник держсекретаря США Вікторія Нуланд на конференції YES, що завершилася в Києві. В уряді України вважають, що реформи тривають складно, але успішно, а невдоволеня населення – природнє, бо йдеться про переломні зміни.

Ранок суботи для Арсенія Яценюка розпочався зі справжньої hard talk («складної розмови»): її премʼєр-міністру влаштував модератор дискусій YES, ведучий однойменної програми «Бі-Бі-Сі» Стівен Сакур. На розповідь Яценюка про перебіг реформ в Україні відомий журналіст запитав: «Люди з вулиці дивляться, що відбувається з їхнім гаманцем, з їхніми доходами. Вони кажуть: пане прем’єр, чому ви б’єте по нас і не б’єте по своїх друзях – власниках великих медіакомпаній, промислових підприємств, тих, кого ви захистили?»

«Ви – не перший, хто ненавидить цей уряд. Це нормально», – пожартував у відповідь український премʼєр. На його думку, критика українцями темпів реформування – природнє явище. «Люди хочуть отримати результат якомога швидше», – зазначив глава уряду.

«Потрібен час, щоб втілити все це – я був би радий, якби можна було зробити це за велінням чарівної палички, але це так не працює», – додав Арсеній Яценюк.

Природньо, що люди засмучені через складні реформи – Яценюк
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Згадав модератор і критику на адресу премʼєра з вуст голови Одещини Міхеїла Саакашвілі щодо того, що Яценюк захищає інтереси деяких олігархів. Глава уряду у відповідь нагадав про зміну керівництва «Укрнафти» (серед акціонерів якої – структури, що повʼязують із Ігорем Коломойським) і про те, що змусив Ріната Ахметова платити більше податків.

Арсеній Яценюк і Стівен Сакур на конференції YES (фото організаторів)
Арсеній Яценюк і Стівен Сакур на конференції YES (фото організаторів)

США обіцяють пильнувати, чого потребує Україна

Прямих запитань від модератора не уникла й помічник державного секретаря США Вікторія Нуланд. Її Сакур запитував про можливість надання США зброї Україні для оборони на сході: раніше цього дня це питання порушив Арсеній Яценюк. «Нам потрібна зброя не для наступу, а для оборони», – наголошував премʼєр.

Вікторія Нуланд прямої відповіді з цього приводу не дала. «Ми будемо і далі моніторити, чого потребує Україна, – заявила дипломат. – Найважливішим є те, що Україна зупинила противника на його шляху, ми застосовуємо дипломатію зараз, маємо мінські угоди. Ми наполягаємо, що Росія і бойовики мають дотримуватися підписаних ними домовленостей».

Нуланд: зовнішній тиск – це загроза, але не менша загроза – розбрат в самій Україні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Вікторія Нуланд також нагадала обсяги матеріальної і технічної допомоги, що надійшла зі США в Україну за останній рік. «Ми надаємо оборонну військову допомогу. 244 мільйони доларів – ми робимо більше, ніж будь-яка інша країна щодо забезпечення навчання й оснащення України. На мій погляд, це мало значний вплив на ситуацію на полі бою», – наголосила помічник держсекретаря США.

Росія і бойовики мають дотримуватися мінських угод – Нуланд
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Колишній очільник Центрального розвідувального управління США, генерал Дейвід Петреус під час свого виступу сказав: дипломатичні зусилля світу з відновлення миру на сході України зокрема мають означати, що українські солдати настільки добре споряджені і треновані, наскільки цього потребує ситуація, коли ці військові на полі бою – одні проти Росії і її найманців.

Радіо Свобода запитало у генерала, яким він – авторитетний у США військовий у відставці – бачить шлях «вирішити невирішуване» (так організатори конференції назвали дискусію про повернення Криму і відновлення контролю над окупованими районами Донбасу).

«США і Захід мають продовжувати і нарощувати постачання Україні одиниць так званої нелетальної – але дуже важливої – допомоги: бронежилетів, приладів нічного бачення, різноманітних індивідуальних солдатських наборів, елементів, важливих для ведення розвідки», – відповів він.

Також, за словами генерала, «час серйозно подумати щодо тих типів зброї, які допоможуть українським солдатам вистояти проти російських танків». «Це можуть зробити протитанкові системи», – зазначив Петреус. І наголосив, що вважає українських бійців «істинно хоробрими, героїчними».

Захід має наростити обсяги нелетального озброєння для України - генерал Петреус
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

На завершення обговорення агресії Росії проти України Стівен Сакур запитав голову Меджлісу Рефата Чубарова, чи вірить той, що Крим коли-небудь повернеться у склад України. Звісно повернеться, відповів він, лишень треба робити все, щоб це відбулося якомога швидше. З огляду на політику самопроголошеної «влади» півострова, наголосив Чубаров, можливості чекати неконкретні «десятки років» у кримськотатарського народу просто немає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG