Доступність посилання

ТОП новини

Найкраща деолігархізація – це дерегуляція ринку – Ослунд


Андерс Ослунд
Андерс Ослунд

«Що справді треба робити – то це не боротися з конкретними олігархами, а наводити лад в економіці й у судах»

Для того, щоб процес деолігархізації в Україні відбувся успішно, треба не боротися з конкретними представниками великого бізнесу, а проводити глибинні зміни в економіці, реформувати суди і прокуратури. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив експерт аналітичного центру «Атлантична рада» (Вашингтон) Андерс Ослунд. Він нагадав шляхи, якими українські мільярдери заробили свої статки у 90-х роках, і звернув увагу, що такі канали збагачення фактично досі відкриті. Радіо Свобода зокрема запитало в економіста, чи бачить він прогрес України у реформах.

– Я вважаю, що тут зробили дуже багато економічний реформ – більше, ніж узагалі зроблено раніше в Україні – протягом цього року. Була певна дерегуляція в рамках енергетичної реформи, покращення стану державного бюджету. Зараз ми очікуємо на податкову реформу. Де ми не бачимо реформи – то це в прокуратурі і судах. Це – головна проблема. Треба починати згори – з Генеральної прокуратури й вищих судів.

– Водночас майже половина опитаних соціологами українців вважає, що влада не досягла ніякого прогресу у здійсненні реформ. Чи мало б населення вже відчути зміни?

– Це завжди так. Люди завжди відчувають інфляцію, зниження курсу, зниження рівня життя. Найбільше це пов’язане з війною з Росією, але люди це бачать не так. Можна сказати, що тут – три погляди на ситуацію. Експерти, які дивляться на конкретні реформи (як я) і кажуть, що щонайменше 400 законів було ухвалено для реформ цього року, що дуже багато. Пересічні люди, які кажуть, що нічого не відбулося або стало ще гірше. І бізнесмени, які кажуть, що корупція – така ж погана, як і раніше, але зараз все настільки неорганізовано, що не зрозуміло, кому платити.

Цей уряд зробив реформ більше, ніж усі попередні – Ослунд
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

– Які реформи є першочерговими? Чи можна проводити багато реформ водночас?

– Водночас можна проводити багато реформ. Але найгірше, що не працює правопорядок.

– Керівництво України багато говорять про деолігархізацію України. Чи можна взагалі реалізувати цей процес у пострадянській країні?

– Олігархи багато втратили в ці роки. Протягом останнього року сукупні статки українських мільярдерів зменшилися наполовину. Олігархізація відбувається через ринок, і що справді треба робити – то це не боротися з конкретними олігархами, а наводити лад в економіці й у судах. Судді і прокурори мають належно працювати, має бути відкритий ринок.

У 90-х роках всі великі статки тут заробили завдяки торгівлі газом. Зараз, коли зменшили різницю між цінами на газ, деякі олігархи не можуть заробляти так, як заробляли раніше. Найкраща деолігархізація – це дерегуляція ринку.

Деолігархізація відбудеться, якщо навести лад в економіці – Аслунд
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

– Водночас одні олігархи втрачають, а інші – ні. Як зробити так, щоб правила були однаковими для всіх?

– Треба, щоб не регулювали ціни. Думаю, наступного року можна було б мати єдині ціни на енергію, і тоді ви не зможете купувати за одну ціну, а продавати вдесятеро дорожче лише тому, що у вас є привілей купувати за ціну, за яку інші не можуть.

Так тут робили гроші. Або «сидять» на державних підприємствах – «на трубі», як то кажуть – і контролюють державні закупівлі. Треба приватизувати всі ці 1800 державних підприємств. Вважається, що у Франції багато державних підприємств – їх там 50. Водночас в Україні – 1800, і на кожному є неофіційний господар, який просто привласнює собі державні гроші. Тому дуже важливо провести приватизацію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG