Доступність посилання

ТОП новини

Українці з окупованих територій також мають вести діалог про реформи – представник США в ОБСЄ


Даніел Бер. Архівне фото
Даніел Бер. Архівне фото

«Можна використовувати телеконференції і скайп, щоб дістатись до людей, які зараз фізично недоступні» – Даніел Бер

ОБСЄ відіграє значну роль у процесі реформування України, переконаний представник США в цій організації Даніел Бер. Утім, аби процес рухався швидше, від пропонує новий підхід: залучати до обговорення також українців із окупованих Росією та проросійськими бойовиками територій. Про те, як це можна реалізувати на практиці, та яку роль у цьому відіграють мінські угоди Даніель Бер розповів в інтерв’ю Радіо Свобода.

ЗАВАНТАЖИТИ

– Безумовно, якщо говорити про такий національний діалог як ініціативу, то є безліч перепон через вторгнення Росії, окупацію Криму та безперервну російську агресію на сході України. Тож залучити людей із окупованих територій дійсно непросто. Минулого тижня у Відні ми говорили про це з Координатором проектів ОБСЄ в Україні (Вайдотасом Вербою – ред.), – не плутати зі Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ. Одна з речей, яку ми пропонували, – використовувати телеконференції і скайп, шукати ще якісь способи дістатись до людей, які зараз фізично недоступні. Аби вони брали участь у національному діалозі, і щоб їхні голоси стали частиною розмови.

Даніел Бер, представник США в ОБСЄ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00


– Що може стати спільною базою для такого діалогу?

– На всіх українських територіях люди мають претензії. Команда Януковича нахабно грабувала їх роками. Тож усі мають реальні причини скаржитись на те, як уряд минулого президента вів справи. Найбільша складність попереду – збудувати міцну Україну та провести реформи. І те й інше було складно, а зробити реформи, які сформують процвітаючу демократичну країну – це навіть болючий процес.

Дякую Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода за чудовий візит до празького офісу!


– Яку роль у цьому процесі мають ОБСЄ та мінські угоди?

– У певному сенсі, ми вже понад рік працюємо над тим, щоби покласти край російській агресії на сході України. Росія підписала мінський протокол 5 вересня минулого року, а також меморандум – торік 19 вересня. І вона систематично порушує домовленості упродовж всього року.

Усі сторони мають докладати зусиль, аби це перемир’я закріпилось та тривало. Потрібно вибудовувати довіру для того, щоб вогонь припинився, аби робити подальші кроки до деескалації. Слід перевести розмову у політичне русло – саме на цьому ми зараз зосередились.


– З якими найбільшими перепонами має справу ОБСЄ, працюючи на Донбасі?

Українсько-російський кордон, до якого офіційний Київ не має доступу, також поза контролем ОБСЄ

– Колосальні обмеження є на територіях, підконтрольних бойовикам. А це близько половини територій, до яких Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ не має повного доступу. І це такі «чорні дірки», на яких хтозна, що відбувається. Зокрема, увесь українсько-російський кордон, до якого офіційний Київ не має доступу, також поза контролем ОБСЄ. А такого немає бути, адже Росія минулого вересня погодилась на міжнародний моніторинг кордону з обох боків. І це упродовж багатьох місяців – провал Росії у дотриманні мінських угод.

Даніел Бер. Інтерв’ю Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00

555555

(Повний текст інтерв’ю, яке провів Pete Baumgartner, на англомовному сайті Радіо Свобода)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG