Доступність посилання

ТОП новини

У Таджикистані внаслідок сутичок є загиблі, серед них може бути й генерал Назарзода


Загиблий командир спецпідрозділу «Альфа» Рустам Амакієв
Загиблий командир спецпідрозділу «Альфа» Рустам Амакієв

Унаслідок сутичок між урядовими військами й бійцями, близькими до колишнього заступника міністра оборони Абдухаліма Назарзоди, є загиблі. За даними Радіо Свобода, серед них може бути й сам генерал, однак офіційного підтвердження цієї інформації немає.

Серед загиблих – зокрема командир спецпідрозділу «Альфа» Рустам Амакієв. Його вбили під час спецоперації в Ромітській ущелині на схід від Душанбе.

Саме в цій ущелині, за даними силовиків, переховується Назарзода і його прихильники. Скільки їх там, наразі не відомо – за різними версіями, від понад сотні до менш як десятка.

4 вересня невідомі напали на відділок міліції в райцентрі Вагдаті, а потім на будівлю силовиків на околиці столиці Душанбе, захопивши при цьому запаси зброї. Спершу вважалося, що ці напади не пов’язані, але потім з’ясували, що це була справа рук групи, яку зібрав на той час заступник міністра оборони Абдугалім Назарзода; його негайно звільнили з посади.

Від початку вересня у Таджикистані триває спецоперація з метою затримання Назарзоди і його прихильників.

Абдугалім Назарзода, колишній командир загонів ісламської опозиції і прихильник недавно забороненої Партії ісламського відродження Таджикистану, увійшов до офіційних силових структур держави 1997 року за умовами домовленостей між владою й опозицією про завершення п’ятирічної громадянської війни. За цими домовленостями, Об’єднаній таджицькій опозиції, частиною якої була Партія ісламського відродження, відійшло близько третини державних посад.

Заборона цієї партії, донедавна єдиної легальної ісламської партії на пострадянському просторі, минулого місяця призвела до нового зростання напруженості в Таджикистані.

XS
SM
MD
LG