Доступність посилання

ТОП новини

Найбільше корупційних схем залишається у сфері держзакупівель – експерт


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«Якби було припинено виведення грошей за кордон і крадіжки через корупційні схеми, то Україна була б сьогодні найбагатшою країною Європи»

Офшорні схеми залишаються одним із найпоширеніших інструментів корупційної системи в Україні. Так вважає член правління «Центру протидії корупції» Дмитро Шерембей. В ефірі Радіо Свобода він заявив: якщо в Україні зупинити корупцію, то не потрібно буде ініціювати глобальні реформи – вони почнуться самі.

ЗАВАНТАЖИТИ
Фальсифікація вартості відбувається саме в офшорних зонах, коли компанії фіктивно продають одна одній продукцію, а потім завозять в Україну як нібито дуже дорого закуплену за кордоном

– Офшори на сьогодні – єдиний інструмент для корупційної системи в Україні для того, щоб, по-перше, фальсифікувати вартість тієї продукції, яка завозиться в Україну, по-друге, щоб виводити гроші з України, здійснювати тіньовий обіг коштів і заробляти на цьому мільярди. Найяскравішими є схеми у сфері державних закупівель. Корупційна система в Україні побудована таким чином, що, наприклад, медикаменти закуповують інколи в десятки разів дорожче. Фальсифікація вартості відбувається саме в офшорних зонах, коли компанії фіктивно продають одна одній продукцію, а потім завозять в Україну як нібито дуже дорого закуплену за кордоном. Такі схеми можуть приносити до двох мільярдів корупційних прибутків.

– Про які суми загалом йдеться, коли ми говоримо про обсяги виведених з України коштів через офшори? Деякі експерти зауважують: якби не було офшорів, то Україна могла б одразу погасити свої зовнішні борги.

– Я думаю, що Україна могла б не тільки погасити свої борги, а навіть давати в борг сусіднім країнам, які шукають допомогу в міжнародного валютного фонду. Якщо говорити про ті гроші, які виводяться з державного сектору, то ця сума може сягати половини загального бюджету України. У будь-якому разі йдеться про понад 100 мільярдів.

Якщо не закрити ці діри, то і надалі з української економіки буде витікати той дохід, який міг би залишатися в Україні

Після виїзду колишнього президента Віктора Януковича та його сім’ї з України стало відомо, що за п’ять років з України було виведено десятки мільярдів доларів. Якщо не закрити ці діри, то і надалі з української економіки буде витікати той дохід, який міг би залишатися в Україні.

– Чи змінилася нині ситуація порівняно з часом правління Януковича?

Чи змінилися схеми? Ні, не змінилися. Кошти і сьогодні вимиваються на державних закупівлях

– Єдине, що змінилося – громадянський сектор більш активно став боротися за свої ініціативи і реалізовувати їх та добиватися певних успіхів. Чи змінилося щось в самій державній системі, чи змінилися схеми? Ні, не змінилися. Кошти і сьогодні вимиваються на державних закупівлях. Як правило, всі на сьогодні корупційні схеми обертаються довкола державного бюджету. Це стосується енергетики, медицини, чи будь-якої іншої сфери, де зосереджені найбільші легкі гроші для корупціонерів. Саме з цієї причини до сьогодні усі схеми, пов’язані з офшорами, не закриті в Україні.

– Поясніть, будь ласка, як виведення коштів в офшори впливає на життя пересічного українця?

Саме тому нині Україна бере в борг шалені суми, саме тому ми платимо за долар 22 гривні

– Якщо пояснювати спрощено, то через виведені з України кошти Януковичем і його сім’єю ми сьогодні стали фактично жебраками. Саме тому нині Україна бере в борг шалені суми, саме тому ми платимо за долар 22 гривні. Якби було припинено виведення грошей з України і крадіжки через корупційні схеми, то Україна була б сьогодні найбагатшою країною Європи.

Головне завдання для уряду лише одне: слід припинити красти і можливість красти іншим

Не потрібно розповідати про реформи. Головне завдання для уряду, нинішнього та усіх майбутніх, лише одне: слід припинити красти і можливість красти іншим. Щойно в Україні буде знищено систему державного злодійства, ми нормально заживемо. Нам не потрібні будуть глобальні реформи – реформи почнуться самі. Тому що насправді не уряд, а пересічні українці розраховуються з Міжнародним валютним фондом – за те, що нас пограбували корупціонери через систему офшорних зон.

– Яким чином поставити надійний законодавчий заслін вимиванню коштів з України через офшори?

Треба зробити так, щоб така діяльність стала вкрай непопулярною і невигідною для тих, хто керує цією країною

– Максимально ефективний спосіб впливу на ці процеси – це відкриття даних про власників та співвласників усіх фірм, зареєстрованих в офшорних зонах. Тоді принаймні з’явиться доступ до цих людей. А за цим, як правило, стоятимуть політики, чиновники. Треба зробити так, щоб така діяльність стала вкрай непопулярною і врешті невигідною для тих, хто керує цією країною.

Одним із дієвих інструментів, здатних принаймні дещо «прикрутити краник» витікання коштів з України, може стати заборона усім фірмам, які працюють в офшорних зонах, та афільованих з ними фірмам брати участь у державних торгах і закупівлях. Щонайменше ми отримаємо певний запобіжник того, що гроші не будуть витікати з України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG