Доступність посилання

ТОП новини

Рада призначила 7 членів комісії з відбору кандидатів до антикорупційної прокуратури


Рейтинговим голосуванням депутати підтримали сім кандидатур від Верховної Ради, які ввійдуть у склад комісії на зайняття посад в антикорупційній прокуратурі.

«Шокін вже призначив чотирьох високопосадових корупціонерів з Генеральної прокуратури в цю комісію. Йому достатньо двох слабких і недосвідчених людей, і в нього в цій комісії буде більшість. І він призначить Артема Пшонку, «діамантового прокурора» – кого захоче, людину яка загубить ідею антикорупційної прокуратури і зробить неможливою роботу детективів антикорупційного бюро. Давайте делегуємо принципових людей, які не належать нікому», – закликав депутат від «Самопомочі», голова комітету з питань протидії та запобігання корупції Єгор Соболєв.

Відтак 228 голосами депутати обрали: Мері Батлер, Віктора Шишкіна, Віталія Шабуніна, Володимира Філенка, Євгена Нищука, Володимира Горбача і Катерину Левченко.

Раніше 14 членів для обрання семи з них висунули фракції парламенту. Так, «Блок Петра Порошенка» пропонував депутатам підтримати Євгена Нищука (екс-міністр культури, «голос Майдану»), Катерину Левченко (президент Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда-Україна» та Володимира Горбача (аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва, експерта з питань зовнішньої та внутрішньої політики України).

П’ятьох кандидатів вирішили подати на розгляд парламенту в «Народному Фронті»: Мері Батлер (чинний прокурор США) та Джованні Кеслера (керівник Європейського управління боротьби з шахрайством), Олексу Шалайського (співзасновник видання «Наші Гроші»), Карла Волоха (громадський активіст і блогер) і Володимира Філенка (радник міністра МВС).

Фракція партії «Самопоміч» підтримала кандидатуру антикорупційного активіста Віталія Шабуніна, а «Батьківщина» – Віктора Шишкіна (екс-суддю Конституційного Суду, заслуженого юриста України та одного з розробників Конституції).

Своїх депутатів висунули фракції «Опозиційний блок» (Вадима Рабиновича), і «Відродження» (Антона Яценка).

Керівника спеціалізованої прокуратури і першого в Україні антикорупційного прокурора обирає конкурсна комісія з 11 людей. Семеро членів до складу конкурсної комісії делегує Верховна Рада, четверо – генеральний прокурор.

Віктор Шокін вже делегував чотирьох членів конкурсної комісії з відбору кандидатів на заняття адміністративних посад у спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

XS
SM
MD
LG