Доступність посилання

ТОП новини

Рада визначила представника у комісії з відбору членів Нацагентства проти корупції


Верховна Рада України делегувала свого представника до конкурсної комісії з відбору кандидатів на посади членів Національного агентства з питань запобігання корупції. Ним став викладач Національного університету «Києво-Могилянська академія» Володимир Сущенко.

Раніше для обрання членів конкурсної комісії Національного агентства з запобігання корупції уряд оголосив повторний конкурс, адже громадська організація Тransparency Іnternational Україна подала судовий позов проти секретаріату Кабінету міністрів щодо порушень під час виборів членів комісії.

Так, за словами представників організації, обрання вказаних кандидатів до конкурсної комісії відбулося з порушеннями встановленого порядку. По-перше, організації, які брали участь у зборах, мали надати Секретаріату Кабміну письмові підтвердження того, що мають мінімум рік практичного досвіду боротьби із корупцією. Утім, у них є підозра, що до зборів допустили всіх охочих. Також, згідно із заявою організації, для набору голосів були використані молодіжні громадські організації, деякі з яких зареєстровані за однаковими адресами.

Національне агентство із запобігання корупції повинно виявляти невідповідність даних декларацій чиновників їхньому реальному життю. Його конкурсна комісія повинна складатися із восьми членів: чотири від громадських організацій і по одному від президента, Верховної Ради, Кабміну і Нацагентства з питань держслужби. У подальшому саме вони повинні обрати п’ятьох членів Нацагентства із запобігання корупції.

Очікується, що агентство запрацює до кінця цього року.

Загалом боротися з корупцією в Україні повинні три структури: Національне антикорупційне бюро, Спеціальна антикорупційна прокуратура і Національне агентство із запобігання корупції.

XS
SM
MD
LG