Доступність посилання

ТОП новини

Конфлікт благодійників у Миколаєві: «Ukraine Today» проти «Планети добра»


Ілюстраційне фото (©Shutterstock)
Ілюстраційне фото (©Shutterstock)

Фонд із Нідерландів звинувачує миколаївський фонд, що той роздавав отриману гуманітарну допомогу від імені депутата

Волонтерський скандал у Миколаєві: представники благодійного фонду «Ukraine Today» із Нідерландів звинувачують депутата Верховної Ради, що той через місцевий фонд роздає надіслану ними допомогу від власного імені. Той звинувачення відкидає. Водночас, представники місцевого фонду «Планета добра», який отримував вантаж із Нідерландів, заявляють, що фонд-партнер вимагав у них гроші.

Миколаївський фонд «Планета добра» привласнив гуманітарну допомогу із Нідерландів, доставлену у серпні для бійців АТО, переселенців та цивільного населення зони конфлікту. Про це заявляє представниця фонду «Ukraine Today» Сюзанна Достальова. За її словами, зокрема, закуплене для українських лікарень медичне обладнання залишається на складі у Миколаєві без належних умов зберігання.

«Не прийнята жодна заявка, не виконана жодна із попередніх домовленостей», – говорить волонтерка.


Водночас, зауважує Сюзанна Достальова, частину отриманого вантажу «Планета добра» роздала разом із депутатом від «Блоку Петра Порошенка» Борисом Козирем від його імені.

«Ми сказали їм (фонду «Планета добра» – ред.), що вантаж вони можуть розподіляти, але тільки переселенцям, пораненим і бійцям АТО. Ми озвучили декілька позицій, які мали бути розподілені на шпиталь в Одесі, ми вказали декілька позицій героям АТО, спортивну форму, наприклад, яку вони роздали спортсменам. Ми обурені тим, що наш вантаж розподіляється тільки заради піару Бориса Козиря», – каже вона.

Волонтер всеукраїнського жіночого руху «За вільну Україну» Раїса Шматко говорить, що не могла отримати переданий із-за кордону одяг для бійців АТО, тому він «застряг» у Миколаєві. За її словами, представники «Планети добра» стверджували, що надіслали все поштою, але відмовлялись дати номер квитанції, щоб отримати посилку.

«Я кажу: дайте номер квитанції, бо від «Нової пошти» у мене нічого немає (смс про доставку – ред.). А вони: надішлемо ввечері, потім – надішлемо вранці. Кажу: ну зізнайтесь чесно, що ви нічого не надсилали. – Так, не надсилали», – розповідає Шматко. Врешті, за словами волонтерки, вантаж, про який домовлялись, вона таки отримала, але не увесь.

Частину вантажу «Планета добра» могла розподілити на свій розсуд – Сіжук

Сьогодні розподілено майже всю гуманітарну допомогу з Нідерландів, окрім медичного обладнання, оскільки тільки нещодавно отримали підтвердження з МОЗ, що його можна передати лікарням, зазначає Ольга Сіжук, представниця фонду «Планета добра». За її словами, була домовленість тільки про частину гуманітарного вантажу, а решту фонд начебто міг розподілити на свій розсуд. Конфлікт із «Ukraine Today» виник через те, що «Планета добра» не захотіла підписувати контракт, це трапилося вже після того, як фура з Нідерландів прибула до Миколаєва, переконує Сіжук.

«Ви повинні орендувати склад, мені ще потрібен офіс, мені ще потрібні кошти, аби я могла літати по Європі і домовлятися за гуманітарний вантаж». Я сказала, що скоріше за все, наше керівництво не погодиться на такі умови, тому що у нас є тут свій фонд і великі витрати», – розповідає вона.

На запитання Радіо Свобода, яким чином «Планета добра» пов’язана із депутатом Борисом Козирем, Ольга Сіжук зазначила, що той є одним із донорів, що їм допомагають.

Це не мій фонд, заявив у коментарі Радіо Свобода депутат Борис Козир.

«Я співпрацюю і не з одним таким фондом, як «Планета добра», і у несправедливому розподілі (гуманітарної допомоги – ред.) вони помічені не були. Це – просто фейк, нічого спільного з реальністю тут немає», – зазначив він.

Чітких законодавчих запобіжників проти шахрайства під час розподілу гуманітарної допомоги немає, каже голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін. На його думку, це питання лежить не так в юридичній, як у моральній площині, тому що, якщо зловживання дійсно відбулося, притягнути до відповідальності шахрая можна тільки за порушення умов контракту, якщо в контракті прописані конкретні умови. Якщо ж фонди співпрацювали без контракту взагалі, то з’ясувати що-небудь конкретно буде складно, зазначив він.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG