Доступність посилання

ТОП новини

На український фестиваль в передмісті Вашингтона прийшли понад 10 тисяч людей


Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

«Я прийшов сюди, тому що я хочу підтримати українство. Маю на увазі – хочу бачити щось українське в Америці», – відвідувач

Парафія українського православного храму Святого Андрія у передмісті Вашингтона щороку проводить фестиваль для української громади в США. В інтерв’ю «Голосу Америки» отець Володимир розповів, що до нинішнього фестивалю почали готуватися ще на початку року. За його словами, завдяки відкритості української громади Вашингтона український фестиваль набув популярності серед американців.

«Ми є відкриті, шануємо всіх, інших, які навіть не є православними, не є християнами і наші двері відкриті для всіх. Цей фестиваль має особливий характер – поділитися, ким ми є, як люди. Цей фестиваль досягає речі, які ми не планували. Ми хотіли дійсно пропагувати українську культуру, крапка. Гроші заробляти – це не є бізнес», – сказав отець Володимир.

«Прийшов до вас я з дружбою і миром, знайшовши хвильку між буденних справ, простягаю вам руку свою щиру. Знайомтесь, я – Вербівський Владислав. Хай жовто-синій стяг майорить у небі, я славлю неньку-Україну, Вітчизну кришталеву!», – поділився своїми почуттями відвідувач українського фестивалю у передмісті Вашингтона Владислав.

Цей фестиваль для нього можливість побачити нових друзів, яких він знайшов у США, покуштувати смачної української кухні та подивитися на виступи українських колективів та виконавців.

За святом стоїть копітка праця волонтерів та парафіян. Тамара Воробій – голова парафіяльної управи храму святого Андрія каже, що цього року фестиваль допомагають провести близько півсотні волонтерів.

«Ми 15 тисяч вареників зробили, 8 тисяч голубців. Старші люди, молодші допомагають місити тісто, старші ліплять. І дійсно, від молодших і до старших всі є разом і завзято працюємо на цей фестиваль. І радо працюємо. Ми дуже відкриті: ми хочемо, щоб багато українців прийшли на фестиваль, але більшість людей не є українцями, бо ми хочемо показати їм нашу культуру, наші танці, нашу музику. Наше харчування. Наше все чудове з України», – зазначила Тамара Воробій.

Тут можна було побачити відвідувачів різних рас та віросповідань. Біляль живе у США вже 27 років. Він прийшов на фестиваль, оскільки мечеть, до якої він ходить, знаходиться біля української церкви.

«Мені дуже подобається український національний одяг та прапор. Дуже гарні кольори. Тут дуже чисто, усі привітні. Я ще не спробував страви української національної кухні, але планую це зробити, як тільки сяде сонце, бо у нас піст», – сказав він.

Відвідувачі фестивалю мають можливість купити традиційний та новітній український одяг, посуд, картини та прикраси. Для багатьох українців, які проживають у США, цей фестиваль є можливістю хоча б на кілька годин повернутися на батьківщину.

«Я сама з Донецька. Дуже скучаю за своїм домом, за своєю культурою, за нашими людьми і за традиціями. Прийти сюди для мене було як розвіятися, зрозуміти, що ти вдома», – сказала Анна.

«Я прийшов сюди, тому що я хочу підтримати українство. Маю на увазі – хочу бачити щось українське в Америці. Це є одна з нагод, щоб побачити щось українське. Українську культуру, людей у вишиванках, українські страви, українські вироби», – поділився своїми враженнями Орест, який відвідав фестиваль.

«Ми чекаємо таких фестивалів, бо це нагода показати, що ми разом, що ми маємо гарні традиції. Сподобалося, що українці знайшли спільну мову, і ніхто не шукає якихось розбіжностей, всі шукають чому ми хочемо бути разом», – сказала відвідувачка фестивалю Ірина.

Щороку охочих пірнути в український настрій збільшується. Цього року фестиваль відвідало понад 10 тисяч людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG